– Hela konceptet med kulturhuset, från dess arkitektur och hållbarhetsaspekter till dess verksamhet och innehåll, blir en viktig del av Skellefteås samhällsbygge. Vi är även intresserade av att framöver investera i andra typer av fastigheter i kommunen. Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan.
Det Letter of Intent (LOI) som tecknats idag är en avsiktsförklaring om att hela fastigheten, kulturhus och hotell, säljs till SBB i Norden AB för en miljard femtio miljoner kronor. Dagens beslut har föregåtts av en försäljningsprocess där förhandlingar har skett med ett flertal intresserade köpare.
– Vi välkomnar med glädje SBB som ytterligare en etablering i Skellefteå. Vi och många andra aktörer i Skellefteå arbetar kraftfullt med att framhålla kommunens fördelar som etableringsort. Kulturhuset är ett projekt som har fått stor uppmärksamhet både internationellt och nationellt, inte minst dess arkitektur och fokus på långsiktig hållbarhet. Jag är glad att så många har varit intresserade av att investera i fastigheten, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå.
Avtalet mellan Skellefteå kommun och SBB innebär bland annat att kommunen har rådighet över fastighetens användningsområde för lång tid framöver.
– SBB:s tydliga fokus på att agera som en långsiktigt hållbar samhällsbyggare går bra ihop med Skellefteå kommuns vision och målsättningar. Min uppfattning är att de också ser en styrka i visionen om ett kulturhus som vågar, med syftet att vara en dynamisk mötesplats som får oss att tänka, känna och växa, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.
– De nya aktörer som vill investera i Skellefteå är viktiga och positiva för vår utveckling. SBB:s etablering är också en sista viktig pusselbit inför byggstart av kulturhuset. Nu kan vi äntligen se fram mot att sätta spaden i jorden i höst, säger Kristina Sundin Jonsson, Skellefteås kommunchef.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.