Image

Savills: Stark marknad väntar sekundära tillgångar i storstäder

Handel Transaktionsvolymerna på den svenska fastighetsmarknaden kommer att slå nya rekord i år och väntas vara fortsatt höga även under 2017. Bristen på utbud av objekt inom det primära segmentet öppnar för en starkare marknad för investeringar i sekundära tillgångar. Det framgår av en färsk analys från Savills, den globala fastighetsrådgivaren.
Publicerad den 17 Oktober 2016
Peter Wiman. Bild: Savills
Peter Wiman.

Efter årets första tre kvartal uppgick transaktionerna till rekordhöga 134 miljarder kronor, vilket är i paritet med motsvarande kvartal 2008 och en ökning med 29 procent jämfört med samma period i fjol. En starkt bidragande orsak till rekordsumman är Castellums förvärv av Norrporten för 22 miljarder kronor, men även utan det var ökningen hela sju procent.
 
– Trots att efterfrågan vida överstiger utbudet på fastighetsmarknaden räknar vi med att 2016 kommer att bli ett rekordår sett till transaktionsvolymerna, och vi bedömer att de kommer att vara fortsatt höga över hela fastighetssektorn även under nästa år, säger Peter Wiman, analyschef på Savills i Sverige.

Intresset för att investera i fastighetssektorn drivs främst av låga räntor, attraktiv avkastning och bristen på alternativa investeringsmöjligheter. Savills räknar därför med att intresset för investeringar i fastigheter kommer att vara fortsatt stort under 2017.
 
Primära tillgångar i Stockholm, Göteborg och Malmö kommer fortfarande att vara mest attraktiva för investerarna, men här ser Savills en viss förskjutning mot andra segment.
 
– Bristen på utbud av förstklassiga objekt kommer att öppna för en starkare marknad för sekundära tillgångar, säger Peter Wiman.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ishockeyikonen: "Padeln är överetablerad – det drabbar alla"

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping HV71:s meste, och kanske bäste, spelare genom tiderna har likt många andra profiler gett sig in i padelindustrin. För Fastighetssverige berättar Johan Davidsson om varför han tror att hans Padelcenter kommer klara sig och hur aktörerna behöver tänka för att hitta lönsamhet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige