Image
Sara Kulturhus.
Sara Kulturhus. Bild: White

Sara Kulturhus överst på arkitekturranking

Bygg/Arkitektur SBB:s nya kulturhus Sara i Skellefteå tar förstaplatsen när brittiska The Guardian listar årets bästa arkitektur. Sara Kulturhus har utvecklats i samarbete mellan Skellefteå kommun och SBB. Huset är ritat av White arkitekter och HENT har byggt huset med trä från närområdet.
Publicerad den 23 December 2021

Fastighetens uthyrbara area är cirka 26 000 kvadratmeter och den är 20 våningar hög. Fastigheten är klassad som miljöbyggnad Guld. Kombinerat med att den är byggd i trä anses den vara Europas mest hållbara byggnad.

– Kulturhuset är en viktig del i utvecklingen av Skellefteå och en symbol för expansion och framåtandan i hela kommunen. Sara Kulturhus bidrar till att dra uppmärksamheten till hela norra Sverige och den fantastiska utvecklingen som vi går igenom, säger Lorents Burman, (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

Byggnaden är ett unikt landmärke i Skellefteå och är en av världens högsta träbyggnader.
– Vi och Skellefteå kommun har jobbat tillsammans för att understödja den pågående positiva samhällsutvecklingen i regionen. Att vårt gemensamma hus får ett sånt fint omnämnande är en underbar julklapp, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige