Image

Sänkte vattenförbrukningen med 50 procent

Energi/miljö Boverket kom nyligen med beskedet att man inte föreslår individuell mätning och debitering i befintliga byggnader, eftersom detta inte är kostnadseffektivt. Danska Kamstrup är av en annan uppfattning.
Publicerad den 9 Oktober 2015

Kamstrup är en av Nordens ledande företag inom förbrukningsmätning och mätsystem.
En av Kamstrups kunder som har uppnått stora fördelar med att installera nya, fjärravlästa vattenmätare är den danska bostadsföreningen Alboa, som förvaltar 7 000 hyresobjekt i Aarhus-området. I flera av Alboas avdelningar har de boende kunnat sänka vattenförbrukningen med 50 procent sedan det installerades individuella vattenmätare.

Enligt Niels Munthe, energichef i Alboa, finns det en naturlig förklaring till den positiva effekten.

- Det är ju inte en gemensam avräkning som gör förbrukningen energieffektiv. Det kan vi se på de avdelningar där det har tillkommit individuella vattenmätare. Man går från att vara likgiltig till att de boende blir mer medvetna om att det kostar pengar varje gång man öppnar kranen. Det är en fråga om förbrukarbeteende, säger han.

Kamstrup har i dag över 40 medarbetare i Sverige, fördelade på kontoret i Stockholm och produktionsanläggning i Karlskrona. Sammantaget har Kamstrup genom tiderna installerat över en miljon förbrukningsmätare i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige