Image

Sabo: Ett mycket glädjande besked

Juridik Sabo ser positivt på utredarens förslag. - Ett mycket glädjande besked. Försäkringen har inte lett till några utbetalningar till de allmännyttiga bostadsföretagen, säger Petter Jurdell, enhetschef på bransch- och intresseorganisationen Sabo.
Publicerad den 16 Maj 2013

Sedan 1993 har det varit lag på att den som ska bygga ett hus måste teckna en särskild byggfelsförsäkring. I vissa fall måste försäkringen också tecknas vid ombyggnader. Sedan dess har försäkringen kostat de allmännyttiga bostadsföretagen åtskilliga miljoner i premier - utan att något skadefall betalats ut. Därför har Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, arbetat i flera år för att den obligatoriska byggfelsförsäkringen ska tas bort för hyresrätter.

- Glädjande att vi fått gehör för våra förslag om att de som bor i hyresrätter inte behöver ett utökat försäkringsskydd i form av byggfelsförsäkringen. Hyresgästerna är redan skyddade genom hyreslagen, säger Petter Jurdell, chef för enheten Fastighetsutveckling på Sabo.

För vd-gruppen för byggherrefrågor inom Sabo har detta varit en mycket högt prioriterad fråga och man har under ett flertal tillfällen uppvaktat politiker och utredare.

- Om förslaget blir verklighet minskar kostnaderna för Sabos medlemsföretag att bygga hyresrätter med nära 20 miljoner kronor per år. Möjligheterna att få ihop ekonomin i byggprojekten ökar, det är en viktig pusselbit i vårt arbete med att underlätta nyproduktion av hyresrätter. Vi har en stor bostadsbrist idag och den vill allmännyttan naturligtvis vara med och åtgärda, säger Petter Jurdell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige