Image
Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön.
Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön. Bild: Sweco Architects

Så ska Göteborgs nya kulturhus se ut

Bygg/Arkitektur Nu är arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön avgjord. Det blir Sweco Architects som kommer att stå för ritningarna med sitt förslag ”Kulturkorgen”.
Publicerad den 2 Maj 2017

Efter prekvalificeringen våren 2016 återstod fyra arkitektteam som gick vidare och fick utforma varsitt förslag på gestaltningen av kulturhuset och det omgivande torget. Förslagen ställdes först ut på Bergsjöns bibliotek och sedan på Stadsbiblioteket under december-februari, men upphovsmännen har varit hemliga då det har rått sekretess under hela tävlingstiden.

Juryn har under några månaders tid läst in sig på de olika förslagen och prövat dem mot utvärderingskriterierna i tävlingsprogrammet. Till arbetet har det även knutits ett brett urval av referensgrupper, bland annat har det hållits tre öppna möten där förslagen har presenterats och diskuterats. Efter att ha vägt förslagen mot varandra har juryn enhälligt kommit fram till att bidraget ”Kulturkorgen” från Sweco Architects bäst uppfyller de krav och önskemål som formulerats för kulturhuset.

Beslutet offentliggjordes vid en prisutdelningsceremoni på Bergsjöns bibliotek under fredagsförmiddagen. Juryns ordförande, Higabs fastighetsutvecklingschef Fredrik Davidsson, läste upp motiveringen:

Kulturkorgen tar ett starkt rumsligt grepp om platsen och omgivningen med en egen identitet i uttrycket som genomsyrar förslagets alla delar. Byggnaden uppfattas som inbjudande och tillåtande med ett lekfullt anslag och bedöms tillsammans med torget kunna ge Bergsjön och Rymdtorget ett mervärde och verka som en samlande mötesplats. Förslaget övertygar i sitt engagemang och förståelse för platsen.

Nu går projektet in i en ny fas med projektering och därefter upphandling av entreprenör. Byggstart för det nya kulturhuset beräknas till 2018.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige