Image
LINK Arkitektur har utformat kontorsbyggnaden Portalen i Värtahamnen, med stort fokus på hållbarhet.
LINK Arkitektur har utformat kontorsbyggnaden Portalen i Värtahamnen, med stort fokus på hållbarhet. Bild: Bonnier Fastigheter

Så blir Portalen – Värtahamnens nya entrébyggnad

Bygg/Arkitektur Kontorsbyggnaden Portalen i Värtahamnen utformas med en kvalitativ gestaltning och stort fokus på hållbarhet. LINK Arkitektur, som står för både arkitektur och landskap, har följt projektet sedan vinsten av det parallella uppdraget.
Publicerad den 28 Oktober 2022

Det började med en tävling för sex år sedan, där LINK Arkitektur stod som vinnare för ett av de nya kvarteren som Bonnier Fastigheter utvecklar i Norra Djurgårdsstaden. Efter ett par års paus har projektet en nästintill färdigställd utformning och hyresgäster välkomnas att ställa sig i kö. Zengun är anlitad som totalentreprenör och byggstarten är planerad till våren 2023.

Levande bottenvåning och aktiva tak
Portalen blir med sina 17 000 kvadratmeter och 13 våningar ovan mark den nya entrén till Värtahamnen. Här fylls entréplanet med liv från verksamheter och restauranger samt gemensamma mötesplatsytor för Bonnier Fastigheters hyresgäster. Den publika verksamheten bjuder in gatulivet och bidrar till en trygg och välkomnande stadsdel. På taklandskapet får hyresgästerna tillgång till gröna rum för såväl möten som sociala aktiviteter. På den högsta terrassen finns också ett exklusivt mötesrum med utsikt mot vattnet.

– Gestaltningen av den här byggnaden handlar om såväl robusthet som elegans. Kontorslokalerna blir riktigt fina, med gott om dagsljus tack vare de smala byggnadskropparna. Folklivet bjuds in i gatuplan, vilket balanseras med en exklusivitet för hyresgästerna, som erbjuds egen tillgång till takterrasserna. Att hållbarhet har haft så stort fokus har varit fantastiskt givande, säger Xavier Saladin, uppdragsansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Hållbar arkitektur i en hållbar stadsdel
Portalen är en del av ett stort utvecklingsområde där Värtahamnen omvandlas från hamnindustri till levande stadsdel med 20 000 arbetsplatser och plats för 5 000 boende. Hela Norra Djurgårdsstaden utmärker sig med sina höga miljöambitioner och Portalen är inget undantag. Här duggar certifieringarna tätt. Från Bonnier Fastigheters sida har BREEAM Excellent varit ett riktmärke. Därtill har Stockholms stad specifikt utformade hållbarhetskrav för stadsdelen och inomhusmiljön ska följa Miljöbyggnad Guld.

För att möta de högt satta kraven har LINK Arkitektur arbetat med sin egenutvecklade Kompass för hållbar arkitektur. I verktyget kartläggs vilka hållbarhetsparametrar som ger störst effekt och bäst svarar mot målen. Exempelvis monteras solpaneler på byggnadens tak, som komplement till energiförsörjningen. Grönytefaktorn för kvarteret är ambitiös. Exteriört bidrar grönskan på byggnadens terrasser och innergård till en vacker miljö, luftrening, dagvattenhantering och lokal biodiversitet. Materialvalen görs utifrån det långsiktiga livscykelperspektivet, med stort fokus på lågt underhållsbehov och hög återanvändningsgrad.

Mobilitet och flexibilitet
Portalen vänder sig till en generation med nya förväntningar och krav på hur de vill arbeta, mötas och inte minst röra sig mellan olika mål i en social och trygg vardag. För att uppmuntra till cykelpendling finns det 250 cykelparkeringsplatser, tre cykelservicestationer och omklädningsrum. För den som hellre reser kollektivt finns det tunnelbana inom gångavstånd. Det finns även parkeringsplatser som är avsedda för bilpool och laddningsplatser för elbilar.

Tolv våningsplan erbjuder kontorslokaler med en variation av storlek och disposition. Därmed finns det en stor flexibilitet inom byggnaden för både små och stora företag som dessutom både kan krympa och växa, men ändå stanna kvar inom samma väggar. Bonnier Fastigheters krav på flexibilitet har funnits med från början och är något som de kommer att erbjuda sina kunder i ett nytt koncept.

– LINK har lyckats med att rita en robust, hållbar och flexibel byggnad som kommer att stoltsera som portal in i den nya stadsdelen och den moderna hamnmiljön. Vi är mycket nöjda med samarbetet, säger Lars Johansson, projektchef på Bonnier Fastigheter.

Portalen beräknas välkomna sina första hyresgäster 2025/2026.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Bonnier Fastigheter på Branschguiden

Bonnier Fastigheter utvecklar, äger och förvaltar kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen. Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985. I centrala lägen förvaltas välkända fastigheter som är en del av Stockholms stadsbild. I expansiva lägen utvecklas fastigheter, kvarter och områden att bidra till utvecklingen av en modern levande stad. Fastighetsbeståndet omfattar en total yta av ca 300 000 m².

Läs mer om Bonnier Fastigheter på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige