Image

Rikshem säljer sin del i Studentstaden – och köper 1 000 lägenheter

Transaktioner Rikshem säljer sina 49 procent av Studentstaden till Uppsalahem som därmed blir hundraprocentig ägare av bolaget. Köpeskillingen uppgår till 1,4 miljarder kronor. Samtidigt köper Rikshem 1 000 studentlägenheter på Kantorsgatan av Studentstaden.
Publicerad den 8 Mars 2013
Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem
Jan-Erik Höjvall. Ilija Batljan. Bild: Rikshem
Ilija Batljan.

I september 2011 genomfördes den första fasen i den största fastighetsaffären i Uppsala, då Uppsalahem blev majoritetsägare i Studentstaden. Säljare var Rikshem, Uppsalas näst största hyresvärd, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Inom tre år planerade Uppsalahem att förvärva den resterande delen av bolaget, vilket nu görs.

- Under den här perioden har vi lärt känna Studentstaden och vi känner oss redo att ta fullt ansvar för bolaget. Vi har också kommit nära de andra studentbostadsaktörerna och vill ytterligare öka vårt engagemang för studenternas bostadssituation, säger Mikael Rådegård, vd Uppsalahem.

Enligt Ilija Batljan på Rikshem så hade man gärna köpt resterande del av Studentstaden för att själva äga det till 100 procent.
- Men Uppsala kommun har varit tydliga med att kommunen ska äga Studentstaden och där har vi självklart varit tillmötesgående, säger Ilija Batljan.

- Jag vill tacka för ett gott samarbete med Uppsalahem under den här tiden. Det kapital som vi frigör ger oss stora möjligheter till fortsatta investeringar på bostadsmarknaden i Uppsala, bland annat pågår investeringar i Gränby som totalt beräknas uppgå till en miljard kronor, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Rikshem.

Inga stora strategiska förändringar är planerade för Studentstaden från Uppsalahems sida under 2013. Studentstadens organisation och kö kommer att tills vidare lämnas oförändrade, likaså kommer Rikshem att fortsatt sköta den operativa förvaltningen av Studentstaden till slutet av 2013.

- I Studentstaden finns två tydliga utmaningar, dels behöver vi skapa en långsiktig genomförandeplan gällande underhåll, och dels behöver vi utnyttja potentialen för nyproduktion av bostäder, säger Mikael Rådegård, vd Uppsalahem.

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige