– Det är besvärande att investeringsstödet dras in med kort varsel. De grupper som påverkas är de som redan idag har det tufft på bostadsmarknaden, unga personer och hushåll med svagare ekonomi. Hyresnivåerna per månad i en trerummare blir 1 250 kronor dyrare i Luleå, 1 900 kronor dyrare i Helsingborg och 2 100 kronor dyrare i Stenungsund när stödet försvinner, säger Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Införandet av det skärpta amorteringskravet har gjort det betydligt svårare för många att köpa en bostad. Det gäller både förstagångsköpare men även hushåll som har behov av att flytta. De har egentligen råd men amorteringskravet i kombination med höga kalkylräntor gör att lånelöftet uteblir. Många grupper är idag helt hänvisade till hyresmarknaden med nyproducerade hyresrätter.
– Investeringsstödet, som reformerades tidigare i år, öppnade en möjlighet att bygga hyresrätter med hyresnivåer som betydligt fler har råd att efterfråga. Nu förändras förutsättningarna för att bygga hyresrätter i små och medelstora kommuner, vilket gör det än mer akut att få till en långsiktig och bred politisk uppgörelse om förutsättningarna bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen
I övergångsregeringens budgetproposition föreslogs att riksdagen skulle bemyndiga regeringen att under 2019 ingå ekonomiska åtaganden som (inklusive tidigare gjorda åtaganden) medför behov av framtida anslag på högst 4,5 miljarder till investeringsstödet för tidsperioden 2020-2022. Något sådant bemyndigande fanns inte i den budget som beslutades om tidigare i veckan.
Riksbyggen har under 2018 beslutat att dubbla sin produktion av hyresrätter och investeringsstödet var en viktig del av den satsningen.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.