– Som kooperativt företag vill vi på Riksbyggen gå i bräschen för ett långsiktigt och mer hållbart bostadsbyggande. Att utöka andelen förnybar energi är en viktig del i arbetet med att minska klimatbelastningen och därför inför vi solceller som standard i våra bostadsprojekt, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.
Solcellsanläggningar införs i samtliga projekt där det är tekniskt lämpligt.
– Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solpaneler på bred front. Regelverken kring lokalproducerad el har förenklats de senaste åren men vi efterlyser fler förändringar, särskilt när det gäller hur skatter tas ut på lokalproducerad el. Det skulle öka det ekonomiska incitamentet ytterligare och fler kan följa vårt exempel, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.
Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2013 och 2017 installerade bostadsrättsföreningar som är kunder till Riksbyggen solcellsanläggningar med en sammanlagd toppeffekt om åtminstone 1612 kW. Omräknat till koldioxid sparar detta med nordisk residualmix ungefär 566 ton koldioxid per år.
– Ett viktigt arbete för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder som till exempel att installera solcellsanläggningar. Intresset från bostadsrättsföreningarna är mycket stort när det gäller installation av solceller, säger Mårten Lilja.
Riksbyggen hade vid årsskiftet 4 988 bostäder i pågående produktion och har pågående/planerade bostadsprojekt i över 60 kommuner, från Ystad i söder till Kiruna i norr.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.