Image
Regeringen tillsätter utredning om digitala överlåtelser av fastigheter.
Regeringen tillsätter utredning om digitala överlåtelser av fastigheter. Bild: iStock

Regeringen utreder digitala fastighetsköp

Juridik Regeringen tänker nu se över lagstiftningen gällande digitala underskrifter i samband med fastighetsköp. Företeelsen är vanlig i flera grannländer, där digitala underskrifter länge har använts med positiva resultat. Mindre kriminalitet samt säkrare och snabbare överlåtelser är den emotsedda effekten.
Publicerad den 31 Maj 2023

Genombrottet i processen med utredning kommer efter en längre tids förberedande arbete av Lantmäteriet.

Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet, skriver i ett pressmeddelande att myndigheten har arbetat för att införa digitala signaturer vid fastighetsköp i tio års tid och därför är mycket glad över regeringens beslut. Slutmålet, tillägger hon, är helt digitala fastighetsöverlåtelser. Digitaliseringen skulle medföra stora samhällsvinster, med både säkrare, snabbare och enklare fastighetsaffärer som resultat.

– Med digitala signaturer blir det till exempel betydligt svårare att genomföra lagfartskapningar och att förfalska avtal. Det skulle också ge en mycket bättre datumkontroll för överlåtelserna, vilket gör det mycket svårare att i efterhand omdatera köpehandlingar för att vinna egna fördelar, skriver Maria Monthure, chefsjurist på Lantmäteriet, i samma pressmeddelande.

Så mycket som en tredjedel av landets penningtvätt tros ske genom fastighetsaffärer, vilket innebär att en digitalisering också skulle vara ett gott verktyg mot ekonomisk brottslighet. Med helt digitala överlåtelsehandlingar blir kontrollsystemen effektivare och tidigarelägger både upptäckt och förhindrande.

Digitala fastighetsöverlåtelser beräknas också minska andelen misstag samt öka hastigheten vid överlåtelse och belåning. När hanteringen hos Lantmäteriet, mäklare och låneinstitut blir säkrare och mer effektiv leder detta också till lägre kostnader för allmänheten.

Utredningen av digitala fastighetsöverlåtelser finns upptagen i en pågående utredning om en ny förköpslag och den beräknas vara klar den första april 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige