Image
Energieffektivisering står högt på agendan hos bostadsrättsägare.
Energieffektivisering står högt på agendan hos bostadsrättsägare. Bild: iStock

Rapport från SBC: bostadsrättsägare positiva till utökad energieffektivisering

Energi/miljö Elpriserna var rekordhöga under föregående vinter och det har haft stor påverkan på bostadsrättsägare runtom i landet. I Sveriges Bostadsrättscentrums undersökning Bostadsrättsrapporten visar det sig att över hälften av bostadsrättsägarna efterfrågar ett utökat arbete med energieffektivisering.
Publicerad den 6 November 2023

Över hälften av bostadsrättsägarna uppger att deras förenings arbete med att sänka energiförbrukningen kan förbättras. Att ha en övergripande kunskap över föreningens totala energianvändning för att kunna avgöra vilken investering som passar bäst och ger mest effekt i fastigheten är därför en rekommendation.

Bostadsrättsägare anser likt tidigare år att solceller är en väsentlig investering. Hela 42 procent anser nämligen att solceller är en av de viktigaste energisparande åtgärderna att göra i sin förening. En fjärdedel ser även lågenergilampor i gemensamma utrymmen som en viktig investering.

Individuell mätning (IMD) med gemensam el är ett annat sätt att bli medveten om och kunna minska sin elförbrukning och därmed även minska kostnaden. Det är något som två femtedelar av de svarande anger att deras förening redan har gjort - och de är nöjda med resultatet. En fjärdedel önskar att föreningen börjar med individuell mätning. Även laddplatser för elbilen är något som blir alltmer efterfrågat. Över hälften uppger att deras förening inte erbjuder tillräckligt många laddare i dagsläget.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige