Image
Castellum renoverar Kryddfabriken i Nyhamnen, Malmö, med hjälp av Forsen.
Castellum renoverar Kryddfabriken i Nyhamnen, Malmö, med hjälp av Forsen. Bild: Forsen

Q-märkt kryddfabrik i Nyhamnen totalsaneras

Bygg/Arkitektur Riva ut, renovera och snygga till. Ungefär så var uppdraget när Forsen skulle projekt- och byggleda en mindre ombyggnad av en gammal industrifastighet i Malmö, på uppdrag av Castellum Öresund. – Men den visade sig innehålla en hel del miljöfarliga ämnen. Så det slutade med att vi i princip fick totalsanera hela fastigheten, säger Forsens projektledare Emma Wetterstrand.
Publicerad den 7 April 2020

Kryddfabriken i Malmö är en hundraårig kulturklassad byggnad där man en gång i tiden förpackade kryddor och rostade kaffe. Den ligger i stadsdelen Nyhamnen, som just nu utvecklas från gammalt industriområde till moderna kvarter med kontor och bostäder.

– Vi köpte fastigheten 2016 men har inte använt den tidigare. Nu kommer den dock bra till pass eftersom vi bygger två nya kontorsfastigheter på tomterna intill. Och eftersom det är trånga kvarter är Kryddfabriken perfekt som etableringsytor och utställningslokaler för projektet under byggtiden. När området sedan är färdigbyggt kommer lokalerna hyras ut som kontor, säger Mikael Torstensson, projektutvecklare på Castellum.

Uppdraget att leda ombyggnaden gick till Forsen. Och jobbet växte i takt med att listan på förorenade ämnen växte.
– Vi har hittat miljöfarliga ämnen nästan överallt, säger Emma Wetterstrand. Så vi har fått totalsanera både invändigt och utvändigt. Vi har haft många kontakter med både Stadsbyggnadskontoret och Miljöförvaltningen men allt har löst sig till det bästa.

Men även bortsett från miljöaspekten stöter man alltid på överraskningar när man bygger om ett så gammalt hus, menar hon.
– Bland annat har en del bärande väggar rivits så vi har behövt stötta upp byggnaden rent konstruktionsmässigt. Det fanns en del ritningar från när huset byggdes men ingen dokumentation av de senaste ombyggnader som har gjorts.
Eftersom Kryddfabrikens exteriör är Q-märkt finns det dessutom regler om vad som får göras, hur det ska göras och vilka material som får användas.

– Och för att få ut de gamla kryddkaren fick vi lyfta upp delar av taket. Så det lilla projektet växte rejält. Men det har varit roligt att få jobba med att bevara en så gammal industribyggnad mitt i ett superdesignat modernt område, säger Emma Wetterstrand.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY