Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

Prisfall på lägenheter under oktober i hela Sverige

Ekonomi/Finansiering Bostadspriserna föll med 1,1 procent i oktober i Sverige som helhet. Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner medan villapriserna föll i fyra av sex regioner och som mest i Mellersta Sverige. Den underliggande trenden indikerar dock stillastående priser i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index för oktober.
Publicerad den 2 November 2023

Bostadspriserna föll i hela Sverige under oktober månad, visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI). Lägenhetspriserna föll med 1,8 procent och villapriserna med 0,7 procent. Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner. Fallet var störst i Storstockholm, Storgöteborg och Södra Sverige. Villapriserna föll i fyra av sex regioner och som mest i Mellersta Sverige. I två regioner – Stormalmö och Norra Sverige – steg villapriserna.

Med beaktande av tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, indikerar den underliggande trenden stillastående priser i Sverige som helhet. För villor är trenden svagt stigande men för lägenheter svagt fallande. Sedan bostadspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt knappt 14 procent; lägenhetspriserna med drygt tio procent och villapriserna med drygt 15 procent.

– Man ska vara försiktig med att dra för stora växlar på enstaka månadsutfall, men med de röda siffrorna i oktober har nu lägenhetspriserna fallit i samtliga regioner sammantaget över de senaste tre månaderna. Vi vet att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja sina månadsavgifter mycket framöver. Det talar för att vi bör vara beredda på fortsatt fallande lägenhetspriser över lag framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Noteras kan också att såväl villa- som lägenhetspriserna i Norra Sverige sticker ut i positiv bemärkelse sett till prisutvecklingen över en lite längre period, vid sidan av lägenhetspriserna i Södra Sverige.

– Störst prisfall uppvisar villor i Mellersta Sverige där priserna fallit med nästan 19 procent. Vi ser i dagsläget inga starka skäl till att ändra vår, sedan lång tid tillbaka, bedömning om ett totalt prisfall på bostäder på runt 20 procent mellan toppen och botten. Detta även om den underliggande trenden, där bland annat normala säsongseffekter har rensats bort, har indikerat mer eller mindre stillastående priser två månader i rad, säger Robert Boije.

– En intressant notering är att både villa- och lägenhetspriserna sticker ut i positiv bemärkelse i Norra Sverige när man tittar på prisutvecklingen sett över en lite längre tidsperiod. Möjligen är det ett uttryck för den tillväxtboom som nu sker i regionen i klimatomställningens spår, med bland annat batterifabriken i Skellefteå, säger Robert Boije.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige