Image
Det nya polishuset i Kiruna.
Det nya polishuset i Kiruna. Bild: Sweco

Peab bygger polishus i Kiruna

Bygg/Arkitektur Peab får uppdraget att bygga Kirunas nya polishus. Beställare är LKAB och hyresvärd är SBB. Kontraktssumman uppgår till 430 miljoner kronor.
Publicerad den 12 Augusti 2020
Susanne Hallberg. Bild: Peab
Susanne Hallberg.

Polishuset blir beläget i kvarter 94 i Nya Kiruna Centrum.

Projektet avser nybyggnation av lokaler för Polismyndigheten. Beställare är LKAB och hyresvärd är Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Det nya polishuset byggs med anledning av Kirunas stadsflytt samt ett behov av att samlokalisera polisens verksamheter som idag håller till på två olika platser i staden.

Byggnaden kommer att upprättas i fyra plan om 10 600 kvadratmeter med en källarvåning, en suterrängvåning och två våningar över mark. Utöver kontorsytor ska byggnaden innehålla polisiär verksamhet såsom reception, förhörsrum, arrest, skjutbana och garage. Det kommer även att finnas motionshall, gym och en större produktionslokal för hantering av in- och utgående post. Utöver detta kommer fastigheten att innefatta en intern lastgata.

– Vi är tacksamma att vi får förnyat förtroende att fortsätta utveckla det nya Kiruna. För oss på Peab är det här ett väldigt spännande projekt. Ett polishus är speciellt att bygga eftersom både upphandling och den färdiga byggnaden ställer höga säkerhets- och skyddskrav, men vi har lång erfarenhet av liknande projekt, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan med byggstart i slutet av augusti 2020. Polishuset beräknas vara färdigställt under första kvartalet 2023.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige