Image

Pandox bildar förvaltningsbolag

Bolag Pandox breddar nu sin verksamhet och etablerar ett bolag som ska förvalta hotellfastigheter åt externa ägare. - Vi samtalar med en större aktör, säger Pandox vd Anders Nissen till Fastighetssverige.
Publicerad den 23 Februari 2015
Anders Nissen. Bild: Pandox
Anders Nissen.

Bakgrunden till att Pandox Asset Management har startats är den pågående omstruktureringen av hotellmarknaden.

- Huvuddelen av de stora internationella hotellbolagen driver inte hotell längre, utan arbetar med managementavtal. Samtidigt blir operatörerna färre men större, vilket innebär att ägarna är beroende av bra kontakter med ett mindre antal operatörer. Den nya marknaden ställer högre krav på hotellfastighetsägarna – man måste vara proaktiv, säger Anders Nissen.

- Hotellmarknaden är väldigt fragmenterad. Det finns många aktörer som har ett fåtal hotellfastigheter i sin portfölj. Det är svårt för dem att dels tillhandahålla rätt information om marknaden och att sedan handla på rätt sätt utifrån den. Där kan vi komma in. Även om vi är en stor aktör brottas vi med samma vardagsproblem som de mindre aktörerna, säger Nissen.

Pandox Asset Management har det första uppdraget på gång.
- Vi samtalar med en aktör och det kan bli ganska stort. Förhoppningsvis blir det klart ganska snart, säger Anders Nissen.

I höstas etablerades Pandox Operations som är Pandox driftsbolag som driver hotell i både egenägda externt ägda hotellfastigheter. Verksamheten omfattar 17 hotell i sju länder.

Hur har det gått så här långt?

- Det går bra. Den egenägda delen omsätter cirka två miljarder kronor. Den andra delen är det störst intresse för utanför Skandinavien. Det pågår en del samtal med kapitalstarka aktörer som ser fördelar i vår starka balansräkning. För dem är varumärket inte lika viktigt som att man kan visa att man är duktig på den dagliga driften.

Pandox äger hotellfastigheter i nio länder till ett värde om cirka 27 miljarder kronor.

Bolaget ägs av Eiendomsspar AS, CGS Holding AS och Helene Sundt AS.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige