Image
Fredrik Brodin.
Fredrik Brodin. Bild: Offentliga Hus

Offentliga Hus: Värdering på 2,7 – 3,2 miljarder pre money

Bolag Offentliga Hus offentliggjorde sitt prospekt inför noteringen på First North på tisdagen. Första handelsdagen beräknas till den 23 oktober.
Publicerad den 14 Oktober 2020

Erbjudandet i sammandrag:
Det slutliga priset i erbjudandet förväntas fastställas inom intervallet 13,4 – 16,1 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt marknadsvärde på bolagets aktier om cirka 2 680 – 3 220 miljoner kronor före erbjudandets genomförande och ett marknadsvärde om cirka 3 430 – 3 970 miljoner kronor efter erbjudandets genomförande.

Erbjudandet omfattar upp till knappt 112 miljoner aktier, hälften nyemitterade och hälften befintliga, som erbjuds av bolagets enda aktieägare, Nordact AB (ägt av Offentliga Nordic Property Holding SARL och Fastator i lika delar.)

De nyemitterade aktierna förväntas tillföra bolaget cirka 750 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader.

Av försäljningslikviden från de befintliga aktier som erbjuds av den säljande aktieägaren kommer cirka 415 miljoner kronor tillfalla Offentliga Hus genom lösen av de reverser till Offentliga Hus som uppstod i samband med den renodling av fastighetsportföljen som bolaget offentliggjorde den 28 juli 2020 vilket inkluderar försäljningen av 88 mindre fastigheter samt andelsägandet i Studentbostäder i Sverige AB.

I syfte att täcka eventuell övertilldelning i samband med erbjudandet kommer säljande aktieägare förbinda sig att sälja ytterligare upp till knappt 16,8 miljoner aktier, motsvarande högst 15 procent av det totala antalet aktier i erbjudandet (Övertilldelningsoptionen).

Förutsatt att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo omfattar erbjudandet maximalt nästan 129 miljoner aktier, vilket motsvarar cirka 50 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i bolaget efter erbjudandets genomförande.

Förutsatt att erbjudandet tecknas till fullo uppgår dess totala värde till cirka 1 500 miljoner kronor och 1 725 miljoner kronor förutsatt att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.

Beräknad första handelsdag på Nasdaq First North Premier är den 23 oktober.

Fredrik Brodin, vd Offentliga Hus:
– Det kapitaltillskott som noteringen medför möjliggör en fortsatt expansion med fokus på samhällsfastigheter med starka och långa kassaflöden. Vi bedömer att Offentliga Hus kunderbjudande som en långsiktig fastighetspartner till offentlig verksamhet har stor tillväxtpotential. Demografiska prognoser visar på en långsiktigt stabil efterfrågan och en växande marknad. Vi har därmed en bra position att i framtiden kunna göra ännu mer skillnad för välfärden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Offentliga Hus på Branschguiden

Offentliga Hus äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter med det allmänna som fortsatt hyresgäst. Vi avlastar kommuner och landsting i rollen som fastighetsägare så att de fullt ut kan fokusera på sin huvuduppgift – att leverera en välfärd i världsklass.

För Offentliga Hus är fastighetsägande inte bara en fråga om att köpa och sälja fastigheter – det är ett långsiktigt verktyg för att göra Sveriges kommuner mer attraktiva. Och det är ett ansvar vi tar på största allvar. Det betyder att vi arbetar i tät dialog med kommunen, är en lyhörd samarbetspartne...

Läs mer om Offentliga Hus på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är brittiska investerarens nordiska planer

Bolag ICG gick in i Finland i slutet av 2021 genom förvärvet av Thermo Fishers finska huvudkontor och FoU-anläggning från Niam. Chad Brown, vd på ICG, berättar för Fastighetssverige om förvärvet, ICG:s syn på de nordiska marknaderna och om deras tillväxtplaner i Norden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY