Image

Nya standarder ger hållbara byggnader

BYGG Nu blir det enklare att bedöma och beräkna byggnaders uthållighet. Ett nystartat projekt arbetar fram europeiska standarder som gör det enklare att mäta byggnaders påverkan på miljön. Standarderna täcker även in hållbarhet i ett ekonomiskt och socialt perspektiv. SIS, Swedish Standards Institute samlar svenska intressen som vill vara med och påverka arbetet.
Publicerad den 3 Mars 2009

Projektet tar fram metodstandarder för att bedöma hur hållbar en byggnad är för miljön, och standarderna tar även upp ekonomisk och social hållbarhet. Social hållbarhet, eller social prestanda, omfattar bland annat inomhusklimat, buller och närmiljö.

De färdiga standarderna blir viktiga verktyg för arkitekter, producenter av byggmaterial, fastighetsägare med flera.

– Miljön står högt på agendan i varje nytt byggprojekt och det finns ett stort behov av användbara bedömningsmetoder. En nyare men lika viktig aspekt gäller det långsiktiga sociala ansvaret för användarna av byggnaden, till exempel vad gäller luftkvalitet och buller, säger Lars Jonsson projektledare på SIS.

Metoderna kommer att omfatta mätbara faktorer, som till exempel utsläpp av olika ämnen, avfall, energianvändning, temperatur, luftfuktighet och uppgifter om olika kostnader. Metoderna kan användas för att bedöma en byggnad under hela dess livscykel och gäller för alla typer av byggnader.

Andra som berörs av arbetet är tekniska konsulter och personer som arbetar med miljöbedömningar, livscykelanalyser, livscykelkostnad och miljödeklarationer.

– SIS välkomnar fler svenska deltagare i projektet. Det är viktigt att alla som tillhör branschen nu tar chansen att vara med och påverka de kommande standarderna, säger Lars Jonsson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige