Image

Nya rekordvolymer på den nordiska transaktionsmarknaden

Transaktioner Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden kommer att nå nästan 40 miljarder euro under 2015, visar färska siffror från Pangea Property Partners. Det är den hittills högsta nivån som har noterats.
Publicerad den 28 December 2015
Mikael Söderlundh. Bild: Pangea
Mikael Söderlundh. Bård Bjølgerud. Bild: Pangea
Bård Bjølgerud. Den nordiska transaktionsvolymen, diagram. Klicka för att förstora. Bild: Pangea
Den nordiska transaktionsvolymen, diagram. Klicka för att förstora.

- Den kommersiella fastighetsmarknaden är glödhet för tillfället. Det finns köpare på nästan alla typer av objekt, och i många affärer ser vi nya rekordpriser, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Den nordiska transaktionsmarknaden växte med 36 procent under 2015 jämfört med 2014, enligt Pangea. Tillväxten var särskilt stark i Norge och Danmark, där transaktionsvolymerna mer än fördubblades. Finland noterade också en stark tillväxt om 30 procent. I Sverige sjönk transaktionsvolymen något till 15,5 miljarder euro (143 miljarder kronor) under 2015, men det är fortsatt den enskilt största marknaden i Norden.

För Norden som helhet slår transaktionsvolymen under 2015 de tidigare rekordåren 2006 och 2007. Även i Norge och Finland är det nya rekordvolymer som har noterats.
Transaktionsvolymer 2015 Sverige Norge Finland Danmark Norden

Den starka transaktionsmarknaden drivs av ökat intresse från internationella fastighetsinvesterare. Utländska investerare stod för drygt 35 procent av omsättningen under 2015, vilket är den högsta nivån sedan finanskrisen. Sex av de tio största affärerna hade en utländsk köpare.

- Norden är en attraktiv marknad för internationella fastighetsinvesterare tack vare god likviditet och hög transparens. Under de senaste åren har Norden stått för 13-15 procent av den totala transaktionsvolymen i Europa, och den siffran kan bli ännu högre 2015, säger Mikael Söderlundh.

Rekordlåga räntor och stark efterfrågan från investerare har gjort att direktavkastningskraven sjunkit
ytterligare. De mest attraktiva objekten köps idag på en direktavkastning under 4 procent inom segmenten kontor, handel och hotell.

- Det makroekonomiska klimatet gynnar för närvarande fastigheter, vilket visar sig i den rekordhöga omsättningen. Vi förväntar oss att den höga transaktionsaktiviteten håller i sig även under 2016 med betydande kapitalinflöden till den nordiska fastighetsmarknaden, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

Pangea har under året genomfört runt 50 affärer med ett samlat fastighetsvärde strax under €7 miljarder, vilket gör det till bolagets klart mest aktiva år hittills.

- En stor händelse under 2015 var också när vi öppnade kontor i London för att kunna bistå våra internationella kunder ännu bättre, säger Bård Bjølgerud.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige