Image

Ny mall för hyrestillägg i köpcentrum

Juridik Svensk Handel och Fastighetsägarna Sverige har tagit fram en mall för avtal om hyrestillägg i köpcentrum. Överenskommelsen reglerar hur butiker och andra hyresgäster i centrumanläggningar ska betala för till exempel bevakning, renhållning och underhåll av gemensamma ytor.
Publicerad den 21 Maj 2012

– Oförutsägbara och oöverskådliga lokalkostnader har varit ett problem för hyresgästerna i landets köpcentrum. Nu kan det äntligen bli lättare att få överblick och kontroll över hyreskostnaderna, säger Dag Klackenberg, vd på Svensk Handel.

Under senare år har utvecklingen på lokalhyresmarknaden inneburit att allt fler hyresgäster i köpcentrum utöver grundhyran har fått betala olika rörliga tillägg både för den egna lokalen och för gemensamma utrymmen.

Avsaknaden av en mall för hyrestilläggen för gemensamma utrymmen har gjort det svårt för hyresgäster att överskåda och förutsäga hur höga lokalkostnaderna blir.

Den nya mallen innehåller en definition av vad som bör ingå i kostnaderna för bevakning, renhållning, drift och underhåll. Den innehåller även regler om avstämning och kontrollmöjligheter så att hyresgästerna inte ska drabbas av oförutsedda utgifter långt i efterhand. Klausulen kommer att ingå i Fastighetsägarna Sveriges blankettsamling.

– Vi är överens om att ett köpcentrumavtal bör uppfylla rimliga krav på tydlighet, förutsägbarhet och transparens när det gäller kostnader för allmänna och gemensamma ytor. Det är en förbättring som gynnar alla parter, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige