Image
Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel: Fortsatt mörka utsikter i butikshandeln

Handel Coronakrisen slår hårt mot handeln. Trots att sällanköpshandeln återhämtar sig något från bottensiffrorna i april ligger framtidstron för butikshandeln kvar på mycket låga nivåer. Samtidigt faller framtidstron inom e-handeln. Det skriver Svensk Handel.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel välkomnar direktstödet till företag

Handel Regeringen har presenterat ett direktstöd till utsatta företag som ska täcka fasta kostnader för exempelvis hyror. Svensk Handel välkomnar beskedet som är viktigt för att rädda företag och jobb inom handeln.
– Hittills har hyresstödet inte nått fram till drabbade butiker, förhoppningsvis sker det genom direktstödet, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel: Bara var femte företag har fått sänkt hyra

Handel Trots att läget i stora delar av handeln är akut visar Svensk Handels undersökning att flera av regeringens stödåtgärder inte når fram till handelns företag. Bland de företag som tappat minst hälften av försäljningen har endast vart femte företag fått sänkt hyra.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Handlarnas framtidstro faller till historiskt låga nivåer

Handel Coronakrisen får handlarnas framtidstro att störtdyka. Störst är raset för sällanköpsvaruhandeln men även inom dagligvaru- och e-handeln faller framtidsutsikterna till historiskt låga nivåer.


Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Så mycket tappade modehandeln i mars

Handel Försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade i mars med 38,8 procent jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen hade det ännu tuffare och föll med hela 47,1 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel: Tre av tio sällanköpshandlare kan tvingas stänga inom två månader

Handel Coronavirusets effekter har lagt en tung våt filt över försäljningen i stora delar av handeln. Om nuvarande situation fortsätter kan tre av tio sällanköpshandlare tvingas stänga ned verksamheten inom två månader. Vissa redan inom en månad. Detta enligt Svensk Handel, som efterlyser substantiella hyreslättnader.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel positiva till regeringens åtgärder

Sverige Svensk Handel anser att regeringens satsningar för att stötta landets många småföretag i det extremt tuffa läge som råder är steg i rätt riktning. Framförallt är det statliga stödet för att sänka företagens lokalhyreskostnader en viktig åtgärd för butikshandeln.


Karin Johansson, vd på Svensk Handel, vill nu införa omsättningsbaserade hyror.

Svensk Handel: "Det är ett blodbad som pågår därute nu"

Ekonomi/Finansiering Handeln är mitt inne i den värsta krisen i modern tid. På branschorganisationen Svensk Handel är man djupt oroad över situationen som om bara några dagar eller veckor kan spåra ut fullständigt i massarbetslöshet och konkurser. Man behöver hjälp, av både regering och fastighetsägare, men många fastighetsägare verkar inte vilja hjälpa till. Nu föreslår Karin Johansson, vd för Svensk Handel, att man inför omsättningshyra omgående.


Karin Johansson

Svensk Handel: "Det behövs ett tillfälligt hyresstopp"

Handel Coronavirusets utbrott har gjort att kundtillströmningen till många av landets butiker och köpcentrum har minskat drastiskt. Likviditeten bland många sällanköpshandlare är akut hotad.
– För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

"Hyrorna är en större utmaning än e-handeln"

Handel Hur stort problem är de höjda hyresnivåerna för handeln, kommer detaljhandelskonkurserna börja drabba även e-handlare och vilken del av retailbranschen har det egentligen tuffast? Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson ger svaren.


Stora Retaildagen
Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Stora Retaildagen – Analys: Handelsläget i Sverige i dag

Stora Retaildagen Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel gör på Stora Retaildagen en djupgående analys av läget för handeln i Sverige, i skuggan av den pågående handelstransformationen.


”Mitt inne i ett paradigmskifte”

Handel Svensk Handels vd om det kritiserade pressutskicket, handelns utmaningar och logistikens utmaningar i samband med digitaliseringen.


”Ingen tvekan om att detaljhandeln är i ett skifte”

Handel Augusti månads handelsbarometer fick rubriken ”Sval framtidstro i handeln” av Svensk Handel. Handelsfastighetsägare tycker till om branschorganisationens stämpel. I dag: Unibail-Rodamcos vd Lars-Åke Tollemark.


”Sval framtidstro” inget som bekymrar Lennart Sten

Handel Sval framtidstro i handeln. Så löd rubriken på det pressmeddelande som Svensk Handel skickade ut under tisdagen apropå augusti månads handelsbarometer. En rubrik som väcker frågetecken bland fastighetsägare i handelssegmentet. "Mer intresserade av våra individuella hyresgäster".


Next Step Group finalist i Retail Awards

Bolag Next Step Groups Small Shops-koncept i Nya Hovås är en av tre finalister i kategorin Årets butikskoncept. Vinnarna koras den 16 maj på en gala på Münchenbryggeriet i Stockholm.


Fler handlare spår minskad försäljning

Handel Förväntningarna på den framtida försäljningsutvecklingen i handeln fortsätter att avta. Det visar Svensk Handels Handelsbarometer för januari.


E-handel diskuteras
på Lokalmarknadsdagen

Lokalmarknadsdagen februari I temaspåret Handel på Lokalmarknadsdagen kommer Svensk Handels chefsekonom Jonas Arnberg att prata på temat: E-handel – hot eller möjlighet?


Få konkurser inom fastighetsservicebranschen

Bolag Företagskonkurserna minskade 2014, jämfört med året innan. Bland de branscher som uppvisade bäst utveckling återfinns fastighetsservice och kontorstjänster, visar UC:s prognos.


Hushållen håller igen efter het sommar

Handel Svensk Handels konsumtionsindikator, Köpsuget, landade på plus 4 i augusti, jämfört med plus 20 i den förra mätningen som gjordes i juni. Av de tillfrågade tror 21 procent att deras konsumtion kommer att öka under den närmaste månaden samtidigt som 17 procent tror att den kommer att minska.


Ny vd för Svensk Handel

Karriär Karin Johansson blir ny vd för Svensk Handel. Hon efterträder Dag Klackenberg, som går i pension.