Image

Ny logistikanläggning blir GreenBuilding

BYGG Så har GreenBuilding-trenden också nått logistiken. Nu byggs Sveriges första nybyggda GreenBuilding-certifierade logistikanläggning.
Publicerad den 1 December 2008

Det är Logistic Contractor som bygger, på uppdrag av Honda, i Stora Bernstorp, Malmö.

- Honda har en global miljöpolicy för etablering av nya anläggningar. Policyn innebär att Honda värnar om miljön för kommande generationer, använder ny teknik och är beredda att investera till förmån för miljön. Hondas ambition är att den nya anläggningen i Stora Bernstorp ska bli en förebild för branschen, säger Dirk Bongartz, vd för Honda Logistics Center i Sverige och Österrike.

Green Building är ett EU-initiativ som syftar till att minska energianvändningen i lokaler. Ett tiotal EU-länder är med i projektet. Medlemsländerna representeras i första hand av energimyndigheter och forskningsinstitut. I Sverige är det Fastighetsägarna i Sverige som leder och samordnar projektet med Energimyndigheten som medfinansiär.

Hondas nya anläggning på 8 000 kvadratmeter kommer att förbruka 25 procent mindre energi jämfört med Boverkets byggnorm och uppfyller därmed kravet för Green Building-certifiering. Logistic Contractors egen modell för energieffektiva anläggningar leder till att energianvändningen minskar med mellan 10 och 15 procent. Genom ytterligare åtgärder uppnår man 25 procents reducering.

- Utgångspunkten för LC-modellen är täta byggnader med intelligent ventilation och uppvärmning. Det cirkulerar mycket luft i stora, avancerade logistikanläggningar och det är viktigt att det blir så lite spill som möjligt samtidigt som byggnaden måste ha en god luftkvalitet, säger Ulf Nordström, vd för Logistic Contractor.

Hittills har sammanlagt 48 industribyggnader och kommersiella fastigheter blivit Green Building-certifierade i Sverige. Där ingår ett antal befintliga, äldre lagerbyggnader som har tilläggsisolerats för att klara kraven. Hondas anläggning är den första nya, moderna logistikbyggnaden som certifieras. Dessutom tar Honda flera ytterligare steg när det gäller miljöanpassning. Byggnaden värms till två tredjedelar upp med bergvärme och till en tredjedel med el. Alla elkablar är halogenfria eftersom halogenkablar avger giftig och frätande gas vid brand.

Den nya anläggningen beräknas vara i drift i juni 2009. Honda kommer då att fyrdubbla sin yta för lager och distribution av komponenter och reservdelar till Sverige, Danmark, Norge, Finland och Baltikum. Det är inte bara golvytan utan också takhöjden på tio meter, som ger en högre utnyttjandegrad.

Honda investerar cirka 85 miljoner kronor i den nya anläggningen, inklusive miljöanpassade åtgärder för cirka 3,5 miljoner kronor. De miljöanpassade åtgärderna omfattar bergvärme, tilläggsisolering av väggar och tak, belysningssystem, miljöanpassade material och även anläggning av grönområden.

- Investeringen kommer att betala sig på sikt, främst genom lägre energikostnader. Miljösatsningar och kostnadseffektivitet går ofta hand i hand om man har ett långsiktigt perspektiv, säger Dirk Bongartz.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige