Image

Ny arkitektsajt ska läcka information

Arkitektur Med inspiration från Wikileaks lanseras nu Archileaks, där ett svenskt arkitektbolag delar med sig av administrativa rutiner, detaljritningar och mallar – fria att ladda ned och bearbeta för vem som helst. Tanken är att andra bolag ska följa efter och att arkitekturen ska utvecklas när arkitekterna delar med sig av sina idéer.
Publicerad den 21 Oktober 2011

Med inspiration från Wikileaks lanseras nu Archileaks, där arkitektbolaget Okidoki Arkitekter delar med sig av administrativa rutiner, detaljritningar och mallar – fria att ladda ned och bearbeta för vem som helst.

Tanken är att andra bolag ska följa efter och att arkitekturen ska utvecklas när arkitekterna delar med sig av sina idéer.

– Sveriges byggmarknad med jättelika entreprenadföretag och arkitektkontor har en tröghet som motverkar nytänkande och arkitektonisk utveckling. Vad vi behöver är fler perspektiv och fler idéer, säger Rickard Stark, på Okidoki Arkitekter, som ligger bakom Archileaks.

Okidoki jämför med utvecklingen inom IT: ”Världens bästa programmerare delar allt med varandra. Lösningar, verktyg – till och med färdig kod. Varför? För att alla blir bättre då.”

– Det huvudsakliga syftet med Archileaks är att uppnå en bättre arkitektur i Sverige. Vi sänker trösklarna för nyföretagande genom att göra all branschdokumentation fri för nedladdning. Vi vill även ta tillvara de resurser som den avgående arkitektgenerationen sitter på genom utbildning och mentorskap.Vi tror att det här kan hjälpa arkitekturen att ta steget in i samtiden, säger Fredrik Hansson på Okidoki Arkitekter.

Archileaks.se lanseras under Arkitekturmässan i Göteborg 24-25 oktober.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige