Image

Nu ökar konkurserna igen

Sverige Antalet företagskonkurser ökade med 18 procent i augusti, vilket bidrog till att nedgången hittills i år minskade till 2 procent, enligt UC. Ökningen var spridd på flera branscher och regioner. Byggsektorn gick mot strömmen med sjunkande konkurstal. Den försämrade världskonjunkturen kan nu komma att medföra stigande konkursnivåer i svenskt näringsliv.
Publicerad den 5 September 2011
Bild: UC

Efter att ha minskat det första halvåret och även under juli månad vände konkurssiffrorna upp i augusti. 381 företag i konkurs innebar en ökning med 18 procent jämfört med augusti 2010.

- Även om en enstaka månad inte ska tillmätas alltför stor vikt, signalerar ändå den stora konkursökningen att fler företag nu känner av inbromsningen i ekonomin. För de företag med dålig lönsamhet och svag betalningsförmåga och som ligger i riskzonen för konkurs, kan några uteblivna ordrar eller inbetalningar bli förödande, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Det är den ekonomiska oron i omvärlden som nu påverkar även det svenska näringslivet.
- Många företag minskar sina investeringar och genomför istället kostnadsbesparingar i det svåra ekonomiska läge som skapats i vår omvärld, men som nu ser ut att få en direkt påverkan också på svensk ekonomi. Exportföretagen har känt av detta en längre tid. Även privatkonsumtionen minskar, vilket drabbar mindre företag inom till exempel handeln och tjänstesektorn, säger Roland Sigbladh.

Konkursökningen i augusti berodde framför allt på fler konkurser bland privata tjänsteföretag, transportföretag och företag med IT-verksamhet. Byggsektorn, där konkurserna ökat under årets inledning, noterade tvärtemot sjunkande konkurstal. Geografiskt stod Västra Götalands och Skåne län för en stor del av månadsökningen.

- Byggkonjunkturen är fortfarande stark och branschen ser positivt på framtiden. De byggkonkurser som faktiskt äger rum har oftast andra förklaringar än svag efterfrågan. Bland annat har många lockats att starta företag i branschen genom rot-avdraget, men alla klarar kanske inte att driva ett företag i praktiken, säger Roland Sigbladh.
Den mörka augustisiffran innebar att årets samlade konkursnedgång nu minskade till två procent. Fortsättningen är högst osäker, och beror helt på hur djup den ekonomiska svackan i omvärlden blir, och dess påverkan på svensk ekonomi och vårt näringsliv.

- Om inte statsmakterna i omvärlden tar tag i de stora ekonomiska utmaningarna tidigt under hösten, finns det en uppenbar risk att den svenska konkursnedgången på årsbasis helt kommer att raderas ut, säger Roland Sigbladh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Rabatterna fortsätter minska på fastighetsbörsen

Lista De noterade fastighetsbolagen på de två största listorna har nu alla lämnat sina Q1-rapporter för 2024 och man kan konstatera att utefter substansvärdena som rapporterats så fortsätter rabatterna att sjunka och allt fler handlas till premie på börsen. Här presenterar Fastighetssverige en färsk lista uppdaterad efter rapportfloden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige