Image
Nordstans planerade tillbyggnad mot norr. (Bild: Okidoki)
Nordstans planerade tillbyggnad mot norr. (Bild: Okidoki) Bild: Nordstan

Nordstans tillbyggnad får klassisk arkitektur

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för Norr om Nordstan har vunnit laga kraft och projekteringen för Nordstans tillbyggnad har startat. Den nya byggnadsvolymen har en tidlös arkitektur och innehåller en stor entré, ett torg samt uppgången från Västlänken. Planen är att tillbyggnaden ska vara klar inför Västlänkens öppning i december 2026.
Publicerad den 25 September 2024

Det nya området Norr om Nordstan är beläget mellan Nordstans norra entré, Götatunneln och Nils Ericsonterminalen. Detaljplanen innehåller nya bostäder, kontor, handel samt uppgångar från Västlänken. En av uppgångarna går rakt upp i Nordstan och här planerar Nordstan en tillbyggnad ritad av arkitektbyrån Okidoki.

– Nordstans nya entré får en arkitektur som öppnar upp köpcentrumet mot den nya stadsdelen som kommer växa fram här. Vi från staden har varit involverad i framtagningen av gestaltningen och ställt höga krav på verkshöjd. Förslaget som nu ligger på bordet har potentialen att ge Norra Nordstan ett verkligt lyft, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt vid Göteborgs stad.

Nordstans nya byggnadsvolym kommer att byggas samman med en av Västlänkens uppgångar som öppnar i december 2026. Stor omsorg har lagts på det arkitektoniska uttrycket där färg- och materialval i bidrar till en trevlig upplevelse för besökare som går eller cyklar längs den trädkantade boulevarden utanför.

– Västlänken och den planerade förtätningen norr om Nordstan kommer att ge oss förstärkta besöksflöden. Det ska vi dra nytta av och skapa en riktigt trevlig upplevelse för besökarna. Arbetet är i full gång i köpcentrumets norra del där vi byggt ny entré mot Spannmålsgatan, installerat nya butiksfronter och ger ytskikten en uppfräschning. När vi sedan adderar en ny entré med omsorgsfull arkitektur omvandlas en före detta baksida till en framsida, säger Helena Lindqvist, VD Nordstan.

– Nordstan är ett av Göteborgs viktigaste offentliga rum och vi vill lyfta den här delen av staden med formglädje, konst och gedigna material. Det kommer bli en av Göteborgs vackraste fasader, säger arkitektduon Fredrik Hansson och Rickard Stark på Okidoki.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi tror på en stark realhyresutveckling"

Bolag SBB:s dotterbolag Sveafastigheter är på väg mot börsen och blir därmed det största börsnoterade svenska bostadsbolaget. Sveafastigheters vd Erik Hävermark berättar för Fastighetssverige vad de vill uppnå genom noteringen, om börsklimatet och tajmingen för noteringen, tillväxtplanerna för bolaget och varför Sveafastigheter inte kommer att delas ut till aktieägarna i SBB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige