Image

Nordier: Baksmälla bakom svagt första transaktionskvartal

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden var riktigt svag under årets första kvartal. Men enligt Nordier kommer transaktionstakten att öka väsentligt senare under året.
Publicerad den 2 April 2013
Tomas Nyström. Bild: Nordier.
Tomas Nyström.

Enligt Nordiers beräkningar har endast fastigheter för cirka 13,5 miljarder kronor bytt ägare fram tills i torsdags. Det är hela 39 procent lägre än vad förra årets volym för motsvarande period hamnade på, cirka 22 miljarder kronor. De senaste sex åren har transaktionsvolymen för årets första kvartal legat på i genomsnitt knappt 18 miljarder kronor.

- Vi på Nordier hade nog väntat oss en något större transaktionsvolym för det första kvartalet. Sedan den rekordhöga noteringen under det senaste kvartalet har det känts som om marknaden är mer optimistisk. Vidare har många fonder rest nytt kapital och det känns som både fastigheter i B-lägen och portföljer med sådana fastigheter åter är intressanta, säger Tomas Nyström, värderingschef på Nordier.

- Den mest troliga förklaringen är en mindre baksmälla från förra kvartalet samt att många investerare är upptagna i större affärer som inte har hunnits avslutas under det första kvartalet. Vi har i våra analyser prognosticerat med en minst lika hög transaktionsvolym för år 2013 som för år 2012. Om detta ska uppfyllas krävs det nu att det kommer ske betydligt fler och större affärer under nästa kvartal, vilket inte alls känns omöjligt, säger Tomas Nyström.

Relaterade artiklar

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en partnerägd fastighetsrådgivare aktiv på den svenska fastighetsmarknaden. Nordiers verksamhet omfattar tre olika affärsområden: transaktion, värdering samt uthyrning och utveckling. Vi erbjuder kvalificerad rådgivning och deal-making för såväl fastighetsägare och investerare som entreprenörer. Vår approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad.

Nordiers transaktionsteam är aktiva i alla fastighetssegment och genomför affärer i hela Sverige, även på illikvida delmarknader. Vi arbetar alltid i små team,...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetssveriges favoritepisoder från Wallenstams bok

Bolag På vårt event Lokalmarknadsdagen i mars berättar Hans Wallenstam om 90-talskrisen, hur Wallenstam var det enda västsvenska fastighetsbolaget som överlevde och om sina nyvunna erfarenheter som författare. Fastighetssverige har naturligtvis läst hans bok "Mot alla odds" – och under tre dagar rankar vi här de mest läsvärda episoderna från den. I dag: Kulturkrocken mellan det gamla och det nya, vändningen i ulltröja från Grebbestad, valutakäftsmällen på slottet och julkortet till värsta antagonisten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY