Image

Nordier: Baksmälla bakom svagt första transaktionskvartal

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden var riktigt svag under årets första kvartal. Men enligt Nordier kommer transaktionstakten att öka väsentligt senare under året.
Publicerad den 2 April 2013
Tomas Nyström. Bild: Nordier.
Tomas Nyström.

Enligt Nordiers beräkningar har endast fastigheter för cirka 13,5 miljarder kronor bytt ägare fram tills i torsdags. Det är hela 39 procent lägre än vad förra årets volym för motsvarande period hamnade på, cirka 22 miljarder kronor. De senaste sex åren har transaktionsvolymen för årets första kvartal legat på i genomsnitt knappt 18 miljarder kronor.

- Vi på Nordier hade nog väntat oss en något större transaktionsvolym för det första kvartalet. Sedan den rekordhöga noteringen under det senaste kvartalet har det känts som om marknaden är mer optimistisk. Vidare har många fonder rest nytt kapital och det känns som både fastigheter i B-lägen och portföljer med sådana fastigheter åter är intressanta, säger Tomas Nyström, värderingschef på Nordier.

- Den mest troliga förklaringen är en mindre baksmälla från förra kvartalet samt att många investerare är upptagna i större affärer som inte har hunnits avslutas under det första kvartalet. Vi har i våra analyser prognosticerat med en minst lika hög transaktionsvolym för år 2013 som för år 2012. Om detta ska uppfyllas krävs det nu att det kommer ske betydligt fler och större affärer under nästa kvartal, vilket inte alls känns omöjligt, säger Tomas Nyström.

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige