Image

NCC bygger nya skolor på Öckerö

Bygg/Arkitektur NCC startade i går bygget av två nya skolor på Öckerö i Göteborgs norra skärgård. Ambitionen är att de båda skolorna ska uppnå certifieringen Miljöbyggnad silver.
Publicerad den 7 Maj 2015
NCC bygger två skolor på Öckerö och Hönö. På bilden nya Hedenskolan på Hönö. Bild: NCC
NCC bygger två skolor på Öckerö och Hönö. På bilden nya Hedenskolan på Hönö. Nya Brattebergsskolan på Öckerö. Bild: NCC
Nya Brattebergsskolan på Öckerö.

700 elever på Öckerö får nya lokaler när kommunen satsar på att modernisera skolorna i Heden och Bratteberg på Öckerö. Redan till höstterminen 2016 står den ena skolan klar. Affären har ett värde på 150 miljoner kronor.

– Antalet elever ökar och nu satsar vi på moderna skolor för framtiden. De skolor vi bygger i dag bygger vi för kommande generationer, både vad det gäller hållbarhet och utrymme, säger kommunalråd Arne Lernhag (M).

Öckerö kommuns befolkning har vuxit under de senaste 30 åren. När vissa skolor blivit omoderna och måste ersättas koncentreras verksamheten till Brattebergsskolan på Öckerö och Hedenskolan på Hönö. Båda skolorna blir så kallade F-9-skolor där barn i åldrarna 6-16 år integreras.

Skolorna får olika profil och fokus har lagts på att skapa pedagogiska lokaler som främjar lärandet. Hållbarhet har varit ett av ledorden och ambitionen är att skolbyggnaderna ska certifieras som Miljöbyggnad, nivå Silver. Certifieringen ställer krav på byggnaders miljöprestanda.

– Vi vill bygga moderna skolor, som lever upp till framtidens krav och förväntningar såväl miljömässigt som ekonomiskt och pedagogiskt. Det är viktigt att öckeröborna känner sig stolta över sina skolor, säger Hans Andreasson, vd på kommunala Öckerö Fastighets AB.

Bygget genomförs i NCC Partnering, en samverkansform där NCC, Öckerö kommun, Öckerö Fastighets AB och KUB Arkitekter tillsammans löser uppdraget i öppen dialog med fokus på bästa resultat för projektet.

– Att vara delaktig och bidra med vår kunskap för att skapa långsiktigt hållbara byggnader och framtida skolmiljöer är något vi prioriterar inom NCC. Partneringsamarbetet ger oss bra kontroll över kostnader, kvalitet, material och tidsåtgång, säger Henrik Bergman, affärschef Hus, NCC Construction.

Första spadtaget till de båda skolorna togs i går. Som första steg rivs den gamla Brattebergsskolan från 1967. Skolan ersätts av en 4 500 kvadratmeter byggnad med modern träfasad. Hedenskolans lokaler kommer att stå kvar, men utökas med en tillbyggnad om 1 700 kvadratmeter som ger utrymme för 375 elever. Tillbyggnaden står redo att välkomna eleverna höstterminen 2016. Nya Brattebergsskolan med plats för 350 elever är klar för inflyttning vårterminen 2017.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige