Image
Drömfabriken i Skultuna.
Drömfabriken i Skultuna. Bild: Archus

NCC bygger Drömfabriken i Skultuna

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Västerås stad bygga Drömfabriken i Skultuna, Västerås. Drömfabriken är en mötesplats som innefattar en ny skola, bibliotek och fritidsgård. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 340 miljoner kronor.
Publicerad den 9 Juni 2023

Nu inleder NCC arbetet med Västerås stad för att bygga Drömfabriken i Västerås som ska ersätta den gamla Persboskolan. NCC ska först riva delar av den gamla Persboskolan för att sen ersätta den med två nya byggnader samt ny utemiljö. Vissa delar av Persboskolan kommer behållas för att byggas om och byggas till.

– Tanken med Drömfabriken är att öka framtidstron hos våra barn och ungdomar. När de nya lokalerna står färdiga är de moderna och anpassade till en digitaliserad värld. Vi ser fram emot att genomföra detta drömprojekt i samverkan med NCC, säger Rasmus Persson, förvaltningsdirektör i Skultuna kommundelsförvaltning.

Drömfabriken kommer bestå av en skolbyggnad för årskurs 4-9, ett nytt skol- och folkbibliotek samt en ny fritidsgård. Drömfabriken kommer miljöcertifieras enligt miljöbyggnad silver där stort fokus läggs på återbruksinventering för att utreda möjligheterna till återbruk av den gamla skolans delar som idag är 70 år gammal.

– Vi har haft ett nära samarbete med Västerås stad för att skapa en modern och flexibel byggnad och skolgård som möter dagens skola, barnen och ungdomarnas behov. NCC bygger tre skolor i Västerås stad parallellt, och vi ser stora samordningsfördelar mellan dessa projekt, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Affärens ordervärde på cirka 340 miljoner kronor orderregistreras i affärsområde NCC Building Sweden under andra kvartalet 2023. Bygghandlingsprojektering och etablering startar omgående och rivning och produktionsstart planeras till hösten 2023. Projektet beräknas stå klart under 2026.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Archus på Branschguiden

Archus är en nytänkande, engagerad rådgivare och utvecklingspartner inom samhällsbyggnad, fastighetsutveckling, projektutveckling, arkitektur och design.
Idag består Archus av fyra olika bolag som verkar enskilt och tillsammans formar en stark helhet;

Archus Arkitektur
Av utmaningar inom projektutveckling skapar vi hållbar arkitektur med spets och finess. Genom idé och initiativ är vår utgångspunkt att skapa goda affärer för våra kunder, bland våra kunder.

Archus Development
Archus Development erbjuder kunder affärsutvecklingskompetens genom att driva fram projekt från...

Läs mer om Archus på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige