Image
Fastigheten Vildmannen 3 på Norrlandsgatan i Stockholm.

Archus flyttar in i Alecta Fastigheters Vildmannen

Uthyrning Archus, arkitekt- och rådgivningsföretaget har tecknat avtal med Alecta Fastigheter om att flytta in i fastigheten Vildmannen 3 på Norrlandsgatan i Stockholm.


Per Ångquist blir ny vd för Archus Arkitektur.

Ny vd för Archus Arkitektur

Bolag Styrelsens ordförande för Archus Arkitektur, tillika koncernchefen för Archus AB, Gustav Källén har utsett Per Ångquist som ny vd för Archus Arkitektur. Han tillträder rollen den 1 september 2023.


Drömfabriken i Skultuna.

NCC bygger Drömfabriken i Skultuna

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Västerås stad bygga Drömfabriken i Skultuna, Västerås. Drömfabriken är en mötesplats som innefattar en ny skola, bibliotek och fritidsgård. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 340 miljoner kronor.


Louise Tiderman.

Louise Tiderman ny CFO på Archus

Karriär Archus har rekryterat Louise Tiderman till CFO. Hon har gedigen erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen och kommer närmast från bostadsutvecklaren Bonava där hon hade rollen som koncernövergripande businesscontroller med ansvar för den tyska, svenska och norska verksamheten. Dessförinnan har hon varit hos bland annat bostadsutvecklaren Oscar Properties och fastighetsbolaget bakom Friends Arena. Louise Tiderman har en civilekonomexamen från Stockholms universitet.


Ny skola och 50 nya bostäder till Västerås.

Ny skola och 50 nya bostäder till Västerås

Bygg/Arkitektur Igår vann detaljplanen för området Fridnäs, en del av Stallhagen som ligger i ett vackert kulturhistoriskt område i Västerås, laga kraft. Totalt kommer det byggas 50 nya bostäder i form av flerbostadshus och radhus samt en ny skolbyggnad om cirka 4 400 kvadratmeter som kompletterar den befintliga Fridnässkolan och gör plats för totalt 350 elever.


Sofia Hydén landskapsarkitekt, Cecilia Aldén VD och Julia Svärd, vVD och landskapsarkitekt på Archus Syd.

Archus startar kontor i Östergötland

Bolag Nu etablerar sig Archus i syd, Östergötland, och får därmed en lokal närvaro även i denna expansiva region. Satsningen leds av Cecilia Aldén, VD, och Julia Svärd, Vice VD och landskapsarkitekt.


Ulrika Westerstrand, Martin Karlsson och Owjan Pourmetrahi är nya på Archus.

Archus rekryterar tre seniora medarbetare i Uppsala

Karriär Nu etablerar Archus husarkitektur i Uppsala och stärker därmed sin position i den expansiva regionen. Förutom en starkare närvaro i de befintliga uppdragen möjliggör rekryteringen av Ulrika Westerstrand, Martin Karlsson och Owjan Pourmetrahi en fortsatt utveckling i området.


Archus nya dotterbolag Archus Transaktion kommer att ledas av Gustav Källén (längst till vänster), koncernchef Archus, tillsammans med medgrundarna Per Wåhlin och Felix Ridderström.

Så ska Archus nya transaktionsben ta stora kliv i branschen

Bolag Archus startar ett nytt bolag inom transaktionsrådgivning, Archus Transaktion, och det kommer ledas av koncernchefen Gustav Källén. För Fastighetssverige berättar han mer om tankarna bakom det nya bolaget, vilka affärer man är ute efter och hur man vill växa för att slå sig fram på marknaden.


Mårten Bäckman och Mari Johansson ta över som Ansvarig Arkitektur Stockholm på Archus.

Archus expanderar och värvar åtta nya medarbetare

Karriär För att möta en ökad efterfrågan från uppdragsgivare expanderar Archus ytterligare och anställer åtta nya arkitekter och byggnadsingenjörer samtidigt som ledarskapet på Stockholmskontoret förstärks.


Ted Matsson, ny vd på Archus Partner.

Ted Mattsson ny vd för Archus Partner

Bolag Styrelsen för Archus Partner AB har utsett Ted Mattsson som ny vd för Archus Partner AB och Ted blir därmed medlem i koncernledningen för Archus AB. Ted har sedan årsskiftet arbetat på Archus Partner i rollen som senior projektutvecklare.


Blooc utvecklar 30 nya par- och radhus i etappen Ängen.

Källberga Mark avyttrar mark till Blooc och Brickhouse Bostäder i Nynäshamn

Transaktioner Ytterligare två aktörer, Blooc och BrickHouse Bostäder, väljer nu att investera i den nya stadsdelen Källberga i Nynäshamns kommun. Här utvecklar Archus, på uppdrag av Källberga Mark, ett nytt naturnära bostadsområde. Fullt utbyggt kommer det nya bostadsområdet rymma cirka 700 bostäder kring en bykärna med verksamheter, samhällsservice, butiker och skola/förskola.


Archus och Peab använder AI för att utveckla bostäder.

Archus bygger kreativitet med hjälp av AI

Bygg/Arkitektur Archus är ett av de första svenska arkitektföretagen som certifierat medarbetare i planerings- och designverktyget Spacemaker. Tillsammans med Peab Bostad utvecklar de nu helt nya samarbetsformer där AI och digitala verktyg bidrar till projektens kreativitet och att skapa bättre slutresultat.


Bilden är en visionsbild och kan avvika från verkligheten.

Archus ritar Uppsalas första massivträskola

Bygg/Arkitektur Archus har fått uppdraget att rita nya Kvarngärdesskolan i centrala Uppsala. I ett samverkansprojekt med Skolfastigheter i Uppsala och Byggdialog ska en ny modern skola i massivträ för totalt 990 elever uppföras.


Electrolux bygger nytt kvarter i Stadshagen.

Electrolux bygger ett nytt kvarter mitt i Stadshagen

Bygg/Arkitektur Electrolux (Fastighets AB Gångaren 13) påbörjar utvecklingen av ett nytt blandat kvarter mitt i Stadshagen med miljö och hållbarhet i fokus. Den första etappen innebär en utbyggnad av Electrolux huvudkontor med 8 000 kvadratmeter och 100 bostäder med en total yta på 6 000 kvadratmeter.


Per Wåhlin och Ted Mattsson.

Nyckelpersoner till Archus

Karriär Archuskoncernen fortsätter att expandera befintlig verksamhet och stärker organisationen med flera nya medarbetare. Till Stockholmskontoret ansluter två nyckelpersoner – Per Wåhlin och Ted Mattsson – inom affärsutveckling och projektutveckling.


Detaljplanen för Oxbackens centrum i Västerås har vunnit laga kraft.

Grönt ljus för nya bostäder i Oxbackens centrum i Västerås

Bygg/Arkitektur Archus har tagit fram den nu lagakraftvunna detaljplanen för nya Oxbackens centrum som bland annat innebär tillskapandet av 160 nya bostäder, men också utveckling av befintlig vårdcentral, kyrka, torg och gröna ytor i området.


Gustav Källén.

Gustav Källén blir ny vd för Archus

Bolag Styrelsen i Archus har utsett Gustav Källén till ny vd och koncernchef från och med den 1 oktober 2020. Han tar då över efter Johnnie Pettersson, en av företagets grundare, som övergår till rollen som senior affärsutvecklare efter nära 35 år som vd.


Johan Roos.

Archus expanderar med nytt kontor i Dalarna – tar in ny partner

Bolag Mälardalsbaserade Archus flyttar till ett nytt regionkontor i Borlänge och anställer samtidigt Johan Roos som partner och uppdragsansvarig arkitekt med ansvar för komplexa bostads- och stadsutvecklingsprojekt i alla skeden.


Mora kommun vill bland annat bygga skola och idrottshall vid Vasaloppets målområde.

Mora vill utveckla staden och varumärket

Bygg/Arkitektur I centrala Mora, där Vasaloppet har sitt målområde, planerar kommunen ett nytt område med bland annat högstadieskola och idrottshall. Förhoppningen är att utvecklingen av Strandenområdet ska locka fler investerare till regionstaden.
– Man hoppas att det ska öppna dörrar för en aktör som vill vara med och utveckla fler projekt i Mora, säger Åsa Svedjetun, affärsutvecklare på Archus.


Strandenområdet i Mora.

Nu utvecklas Vasaloppets målområde i Mora

Bygg/Arkitektur Kommunstyrelsen i Mora har beslutat att göra en förfrågan till bygg- och fastighetsmarknaden om det finns intresse att investera i Strandenområdet. Området är ett kommunalägt kvarter om cirka 25 000 kvadratmeter och används bland annat under Vasaloppsarrangemangen, men är i övrigt till stor del outnyttjad. Archus har fått i uppdrag att leda processen.