Image
Andreas Hatzigeorgiou.
Andreas Hatzigeorgiou. Bild: Stockholms Handelskammare

Näringslivet föreslår coronakommission när 800 000 jobb hotas

Sverige En ny analys utförd av Stockholms Handelskammare visar att coronakrisen i dagsläget påverkar 800 000 sysselsatta i - och understödda av - nu akut drabbade näringar. Därför skriver Stockholms Handelskammare tillsammans med en bred uppslutning företrädare från näringslivet på DN Debatt och efterfrågar en moderniserad "Lindbeckkommission" där näringslivet medverkar. – Det var ett initiativ som hjälpte Sverige att lägga en ny grund för framgång. Vi ser att motsvarande initiativ behövs nu och att näringslivet behöver vara en vital del i det arbetet. Ytterst handlar det här om att säkerställa goda förutsättningar för vårt framtida samhälle och människorna i det, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Publicerad den 24 Mars 2020
Så många jobb hotas i coronakrisen. Klicka för att förstora. Bild: Stockholms Handelskammare
Så många jobb hotas i coronakrisen. Klicka för att förstora.

Siffror från Stockholms Handelskammare visar att omkring 500 000 människor arbetar direkt i de näringar som drabbats hårdast och snabbast av coronautbrottet. Till det tillkommer ytterligare omkring 300 000 jobb som understöds av de drabbade näringarna, vilket innebär att 800 000 jobb står under starkt hot då de är kopplade till sektorer som är föremål för varsel, permitteringar och stora fall i försäljning.

Därför efterfrågar Stockholms Handelskammare tillsammans med företrädare för flera stora företag en moderniserad "Lindbeckkommission" för coronakrisen.

– Det har gått snabbt och situationen är allvarlig. Vi hoppas och tror att politiken kan kraftsamla för ännu bättre akutåtgärder, bland annat med lägre räntor på uppskov, som omfattar fler företag och samtidigt höja blicken, se det långa perspektivet och förutsättningslöst söka reformer som kan påskynda återhämtningen när situationen normaliseras, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Sammantaget rör det sig om ungefär 120 000 i detaljhandeln, 120 000 i restaurangnäringen, 110 000 i transportsektorn, nästan 90 000 i fordonsindustrin och över 40 000 i hotellbranschen vars arbete i dag står under starkt hot.

Stockholms Handelskammare tror att ett kommande åtgärdspaket måste bygga på förståelsen att denna kris är annorlunda än finanskrisen, it-bubblan eller 1990-talskrisen.

– Det som har inträffat är i praktiken att efterfrågan försvann över en natt i många branscher och det kommer att kräva handlingskraft, modiga och kanske okonventionella reformer som kan få de ekonomiska hjulen att snurra och människors vardag samt liv att gå ihop, säger Andreas Hatzigeorgiou.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige