Image
Per-Arne Sandegren
Per-Arne Sandegren Bild: Svensk Mäklarstatistik

Något sjunkande bostadspriser i maj

Bostäder I maj minskade priserna på bostadsrätter med en procent i riket medan villapriserna var oförändrade. Årstakten på bostadsrätter har sjunkit till +5 procent och villorna till +6 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 9 Juni 2022

Bostadsrätter:
– Störst nedgång senaste månaden hittar vi i Storstockholm där priserna sjönk med -2%. I centrala Stockholm och centrala Göteborg gick priserna ned med -1% medan de var oförändrade i Storgöteborg och centrala Malmö. Stormalmö gick mot strömmen och där ökade priserna med +1%. Årstakten varierar mellan +4% till +9% där den högsta alltjämt återfinns i centrala Stockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor:
– I Storgöteborg och Stormalmö var villapriserna oförändrade i maj medan de sjönk med -1% i Storstockholm. På årsbasis har priserna ökat med +5% i Storstockholm, +6% i Storgöteborg och +4% i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden:
– Under maj såldes 9.800 bostadsrätter vilket är en nedgång med -13% jämfört med 2021. Det såldes 5.300 villor vilket motsvarar en nedgång på -16% mot 2021. De sjunkande antalen visar på en minskad aktivitet men samtidigt ska man komma ihåg att bostadsmarknaden var ovanligt intensiv våren 2021, avslutar Per-Arne Sandegren.

Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet:
– Att temperaturen på bostadsmarknaden sjönk i maj var både väntat och naturligt. Inbromsningen syns tydligast i Stockholm. Det är också den marknad som gått starkast under det senaste året. Skillnaden mellan ut- och slutpris sjunker också, vilket är positivt för köparna och vittnar om en lugnare marknad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige