Image

Minusränta skapar rusning till fastigheter

Transaktioner Nordiska institutioner planerar att vara storköpare på fastighetsmarknaden under de kommande tolv månaderna, visar en ny undersökning från Pangea Property Partners. Orsaken är det extremt låga ränteläget och förväntningar på stigande fastighetspriser framöver.
Publicerad den 13 Maj 2015
Mikael Söderlundh. Bild: Pangea Property Partners
Mikael Söderlundh. Bård Bjølgerud. Bild: Pangea Property Partners
Bård Bjølgerud.

– Vår undersökning visar att fastigheter idag rankas som det mest attraktiva tillgångsslaget bland investerarna, före både aktier och företagsobligationer. Det är en dramatisk skillnad jämfört med tidigare år, säger Bård Bjølgerud, vd på Pangea Property Partners.

Företaget genomför årligen en omfattande undersökning bland Nordens 150 största institutioner om deras syn på olika kapitalplaceringar och planerade investeringsstrategier. I årets undersökning vill hela 69 procent av institutionerna öka sin fastighetsexponering under de kommande tolv månaderna. Det är en rejäl ökning jämfört med förra gången undersökningen genomfördas, hösten 2013. Då siktade 54 procent av institutionerna på att öka sin fastighetsallokering och för 2012 var motsvarande siffra bara 21 procent.

Sammantaget planerar de nordiska institutionerna att köpa fastigheter för hela fem miljarder euro under den kommande tolvmånadersperioden.

Institutionernas förvärvsplaner går hand i hand med förväntningar på stigande fastighetspriser. Under de kommande tolv månaderna bedömer 63 procent av de tillfrågade att priserna på fastighetsmarknaden ska stiga och endast elva procent tror på sjunkande priser. Hösten 2013 var bilden annorlunda och det var lika många (38 procent) som trodde på en uppgång respektive nedgång på fastighetsmarknaden.

– Årets undersökning är unik. Aldrig tidigare har så många institutioner planerat att öka sin fastighetsexponering och aldrig tidigare har så många trott på stigande fastighetspriser, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.

De mest attraktiva sektorerna bedöms vara bostäder, kontor och samhällsfastigheter. De senaste åren har också intresset för att investera i fastigheter utomlands ökat, enligt undersökningen. Den populäraste marknaden just nu är Europa medan intresset för Kina har svalnat.

– Vi kan också förvänta oss stora flöden av institutionellt kapital mellan de nordiska länderna, spår Bård Bjølgerud. Den största utmaningen just nu är att det finns betydligt fler köpare än säljare på marknaden och då brukar många bredda sina investeringsramar.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige