Idag offentliggör Adam Dahlberg och Albin Wessman namnet och konceptet bakom den nya restaurangsatsningen i Slakthusområdet. Restaurangen går under namnet Solen, med idén om att skapa en tillgänglig och avslappnad krog där solen och värmen är genomgående i menyn, tillagningen, arkitekturen och atmosfären.
– Solen är vår tolkning av en stökig och familjär volymkrog i Los Angeles. Menyn består av vad vi i köket skämtsamt kallar “solens mat", en samling av de bästa rätterna vi inspirerats av från våra många resor söderut och skapat enligt vår egen prisma, säger Albin Wessman.
Förhållningssättet till matlagningen är fritt inspirerat av råvaror, rätter och tillagningssätt från köken i Mexiko, Mellanöstern, Italien och Kalifornien med stort fokus på värme, rök och eld. Här kombineras vedeldat, kolgrillat och den klassiska öppna spisen för att ta fram olika smaker och texturer.
Solen kommer servera olika typer av smårätter och spreads att dela, oststinn och sprödbakad pizza, handgjord pasta, hängmörat kött, mycket grönt, intensiva kryddor och söta bakverk. Dryckesmenyn erbjuder cocktails från baren, inspirerade av soldränkta regioner, samt viner från den egna, breda vinkällaren fylld av naturliga viner och soliga appellationer.
– Alla våra restauranger, från Adam/Albin, ÖN och Misshumasshu, har varit drömprojekt utifrån sina olika koncept och gastronomiska ambitioner. Vår styrka ligger mycket i att vi vågar satsa på det vi vill och brinner för, där kontrasterna varit en stor drivkraft och inte minst ett vinnande koncept. Drömmen kring “solens mat" har länge varit med oss och när vi såg lokalen i Slakthushallarna visste vi direkt att det var dags, säger Adam Dahlberg.
Arkitekturen följer idén om himlakropparnas omloppsbanor kring solen och således välver sig väggar och möbler med en lager-på-lager-effekt, till ett cirkulärt rum. Restaurangen har 150 sittplatser och varje plats erbjuder ett nytt perspektiv. Solen blir en plats som kan upptäckas, där inte allt avslöjas med en gång. Väggarnas kulör är inspirerad av hur solljus faller på en vit vägg och värmer den. För restaurangens interiör står den internationellt erkända designbyrån Specific Generic.
– Solen och elden är central i rummet, rent bokstavligt. En mäktig eldstad är placerad mitt i den väldiga salen med sina tretton meter i tak. Det är så ursprungligt och fundamentalt att samlas kring elden för att äta och umgås, säger Maja Bernvill och Andreas Bozarth Fornell, Specific Generic.
Solen är en i raden av handplockade restaurang- och barkoncept som snart öppnar i Hus 26 i Slakthusområdet, ett projekt av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. I Hus 26 huserar även Hosoi med lyssningsrum, bar och restaurang, samt Stockholm Roast som utökat sin verksamhet med restaurang, vinbar och bageri. Byggnaden kommer successivt fyllas på med fler restaurangaktörer.
Hus 26 är en del av Slakthushallarna, en samling industribyggnader från 1912 som binds samman av den ikoniska Förbindelsehallen. Tillsammans utgör de hjärtat i Slakthusområdets satsning på mat, kultur och upplevelser.
Solens öppningsdatum är beräknat till mitten av april.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.