Image

Lägsta vakansgraden på tio år i centrala Göteborg

Göteborg Vakansgraden i Göteborg är, liksom i Stockholm, på historiskt låga nivåer. I Göteborgs city låg den under fjärde kvartalet 2011 på 4,5 procent, den lägsta siffran på tio år, enligt Jones Lang Lasalle.
Publicerad den 21 Februari 2012
Vakansgraden i Göteborg är nu, liksom i Stockholm, på historiskt låga nivåer. Vakansgraden i Göteborg är nu, liksom i Stockholm, på historiskt låga nivåer.

I går skrev vi om de låga vakansgraderna i Stockholm. Vakansgraden är alltså låg också i Göteborg.

Tittar man på Göteborg som helhet så ligger vakansgraden på 7,3 procent, samma nivåer som före finanskrisen 2008. Vakansgraden sjönk med en procentenhet under 2011.

Anledningen tros vara en allt högre absorption i de yttre delarna av Göteborgs innerstad och Mölndal, samt ett begränsat utbud av nya kontorsytor under 2011.

Också hyrorna i de centrala delarna når nya toppnivåer. Hyresnivån för moderna lokaler i city ökade till 2 400 kronor per kvadratmeter, vilket är en toppnotering; Jones Lang Lasalle har inte noterat en så hög hyresnivå i Göteborg tidigare.

I övriga innerstaden bedöms hyran till 2 000 kronor per kvadratmeter. Fortsatt stark efterfrågan i kombination med ett begränsat utbud förväntas bidra till en fortsatt positiv hyresutveckling i Göteborg 2012.

”Även om Göteborgsekonomin står stabil, med en minskning av arbetslösheten med 0,5 procent det senaste året, finns det anledning att förvänta sig en avmattning under 2012 till följd av finansiella oroligheter ute i Europa. En minskad export och tillväxt kan bli följden, vilket kan ge ett avbräck i stadens annars så starka utveckling på kontorsmarknaden. I och med det begränsade utbudet av ny kontorsyta byggs allt fler kontorslokaler på spekulation”, skriver Jones Lang Lasalle.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige