Image

Kvinnan bakom plusenergihuset prisas

TäVLING Karin Adalberth, som ligger bakom Sveriges första ”plusenergihus” tilldelas utmärkelsen Byggstenen 2010.
Publicerad den 7 Maj 2010

Utmärkelsen Byggstenen tilldelas i år Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik och expert på energieffektivt byggande. Hon får utmärkelsen av Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) för att med utmärkt resultat ha byggt Sveriges första plusenergihus i skånska Åkarp.

Det första plusenergihuset i Sverige blev färdigt hösten 2009 och det kan nu konstateras att huset uppfyller förväntningarna. Energiåtgången är en fjärdedel av normalhusets, samtidigt som huset producerar egen hushållsel med överskott. Energiförbrukningen i det 150 kvm stora huset är 5 500 kilowattimmar och då är även hushållsel inräknat.

Karin Adalberth med familj bor själva i huset.

- Jag ser Byggstenen som en bekräftelse på att SBR och många byggingenjörer tagit till sig de möjligheter som jag ville lyfta fram med plusenergihuset. Det hoppas jag ska bidra till att denna typ av byggande får en rejäl skjuts framåt, säger Karin Adalberth.

Karin Adalberth kallar huset ”plusenergihus” eftersom det inte bara är självförsörjande på energi utan också till skillnad från så kallade ”passivhus” ger ett elöverskott. Överskottet kan säljas vidare och huset fungerar därmed som ett minikraftverk.

Byggstenen med ett tillhörande stipendium på 50 000 kronor delas sedan 1986 ut av Svenska Byggingenjörers Riksförbund till ”den eller de som gjort en föredömlig insats för byggandet eller förvaltandet i Norden”.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige