Image
Kungsleden expanderar Northvolts lokaler i Västerås.
Kungsleden expanderar Northvolts lokaler i Västerås. Bild: Kungsleden

Kungsleden expanderar Northvolts lokaler i Västerås

Bolag Kungsleden har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Northvolt på cirka 15 400 kvadratmeter och ska bygga nytt på Finnslätten i Västerås. Northvolt är en av Kungsledens tio största hyresgäster.
Publicerad den 14 September 2021

Det nya hyresavtalet innebär att Kungsleden kommer att förvärva en del av fastigheten Effekten 12, som i dag ägs av Northvolt, och på den tillhörande marken utveckla en modern och klimatsmart kontorsbyggnad med trästomme. Byggnaden kommer att miljöcertifieras i LEED-guld, ha ett koldioxidavtryck nära noll och utvecklas i enlighet med Kungsledens egna ramverk, Symbiotic Concept, vilket bland annat innebär att byggnaden i möjligaste mån ska använda återvinningsbara material och anpassas efter hälsa och välmående.

– Northvolt är inte bara en hyresgäst utan en viktig partner i utvecklingen av området. Det här projektet är precis i linje med vår satsning på att göra Finnslätten till ett innovativt företagscentrum. Att Northvolt fortsätter att satsa på området stärker attraktionskraften och lockar nya spännande verksamheter, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Byggstarten är planerad till årets fjärde kvartal och den blivande fastigheten ligger i anslutning till Kungsledens andra fastigheter i klustret Finnslätten.

Northvolt etablerade sin forskning- och utvecklingsanläggning, Northvolt Lab, på Finnslätten under 2019. Sedan tidigare hyr de 8 400 kvadratmeter av Kungsleden och äger själva fastigheten Effekten 12. Northvolt är en av Kungsledens största hyresgäster.

2018 startade Kungsleden en dialog med sin största hyresgäst på Finnslätten, ABB, om att utveckla området. Ett kreativt samarbete mellan Kungsleden, ABB, Västerås Stad, Mälardalens högskola, Northvolt, Westinghouse, Alstom, med flera har sedan lett fram till Vision Finnslätten vars syfte är att utveckla området till en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag.

Kungsleden är den största fastighetsägaren i området med 237 000 kvadratmeter.

- Susanna Sundström
susanna@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige