Image
Mona Finnström.
Mona Finnström. Bild: Fastigo

Konsulterna värst drabbade av krisen

Sverige Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo har undersökt hur medlemmarna drabbas av coronakrisen. De flesta är förskonade men gruppen entreprenörer/konsulter sticker ut negativt.
Publicerad den 4 Maj 2020

I april skickade Fastigo ut en enkät till vd:ar i 426 medlemsföretag.

I gruppen entreprenör/konsult uppges sjukskrivningarna ökat, arbetsanhopningen likaså. 55 procent menar att man i viss eller hög utsträckning har förlorat uppdrag, och hela 70 procent uppger att de redan har fått eller kommer att få ekonomiska problem inom en tremånadersperiod på grund av coronapandemin.

– Vi har nu en ökad beredskap för alla de arbetsrättsrelaterade frågor som kan uppkomma i samband med krisen för den här utsatta gruppen. Likaså är våra trygghetsfonder beredda om det skulle uppstå uppsägningar i medlemsföretagen, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

55 procent av de svarande i gruppen entreprenör/konsult uppger nämligen att de troligen kommer att behöva säga upp personal på grund av arbetsbrist. Vidare kommer 35 procent troligen att införa korttidsarbete med statligt stöd, 30 procent kommer troligen att ta lån och 15 procent kommer troligen att ansöka om anstånd med skatter.

På den öppna frågan "Vilken/vilka politiska åtgärder skulle underlätta mest för er just nu?" så är det frågan om hyresrabatt till lokalhyresgäster som berör allra mest i hela urvalet. Här efterlyser många medlemmar genomtänkt hjälp till drabbade företag som inte kommer att ha råd med hyran, och framför allt en tydlighet om vad som gäller från politiskt håll.

– Många av de åsikter och tankar som framkommer understödjer de signaler som branschorganisationer redan rapporterat om, säger Mona Finnström.

Flera fastighetsbolag uttrycker även en oro för de av sina bostadshyresgäster som blivit av med jobben; några framför en önskan från det offentliga om att ta höjd för ökade bostadsbidrag och försörjningsstöd.

Flera framför även önskemål till politiken om att sänka arbetsgivaravgiften under en längre period "… så att vi kan ha kvar vår personal. De kommer att behövas när det väl börjar flyta på igen, det är dyrt att sätta igång med rekryteringsprocesser det första man gör."

Önskemål om lättnader och förenklingar kring LOU för att lättare ta sig upp på fötter när krisen vänder framförs, men även uppskattning för de åtgärder som regeringen vidtagit. "Jag är tacksam för åtgärderna med korttidspermitteringen vilket räddat våra (yrkesgrupp) från att bli varslade. Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna hjälper oss också mycket."

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige