Framför allt är det inom parti- och detaljhandeln, privata tjänsteföretag och transportindustrin som konkurserna har avtagit.
För hela 2010 uppgick antalet konkurser till 6 220 stycken, en minskning med 10 procent i jämförelse med föregående år, enligt UC.
Utfallet överensstämmer helt med UC:s prognos för 2010, där bedömningen var att drygt 6 200 företag skulle försättas i konkurs under året.
– Redan i slutet av 2009 fanns vissa tecken på ljusningar i ekonomin som indikerade att den värsta krisen var över, men att återhämtningen skulle gå så här fort var det nog få som hade förväntat sig. Och även om konkursnivån är högre än under mitten av 2000-talet, är konkurserna långt färre än under fastighetskrisen i början av 90-talet trots att antalet aktiva företag nu är närmare dubbelt så många som då, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
Faktorer som en kraftigt stigande svensk export, men även en stabil inhemsk efterfrågan tack vare hushållens starka köpkraft, har drivit på den positiva utvecklingen för svenskt näringsliv under 2010. Högre produktion och efterfrågan har också bidragit till att många företag har klarat sig från att hamna på obestånd.
– Riskerna och utvecklingen för svenskt vidkommande framöver är framför allt avhängig utvecklingen i omvärlden. Även om utsikterna har förbättrats något i USA och andra länder nu bygger upp sina lager igen kvarstår den statsfinansiella problematiken i euroländerna, säger Roland Sigbladh.
Ytterligare en osäkerhetsfaktor är de cirka 3 500 företag som ska betala in sina uppskjutna skatter i januari. Det rör sig sammanlagt om cirka 3,7 miljarder kronor. Av de närmare 7 000 företag som fick anstånd med betalningarna har drygt 700 gått i konkurs, och det återstår att se om betalningarna skapar problem som avspeglar sig i en konkursvåg under den första delen av året.
Totalt sett under 2011 bedömer UC att företagskonkurserna kommer att ligga ungefär i nivå med antalet konkurser 2010.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Lista Merparten av de noterade fastighets- och byggbolagen fick se sina aktiekurser dippa under december. Bland de som steg stack SBB ut och fick se sin aktiekurs stiga med över 17 procent.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.