Image
Fredrik Kolterjahn.
Fredrik Kolterjahn. Bild: Nicklas Tollesson

Kolterjahn: Handelns stora utmaningar

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Den svenska handelsutvecklingen har varit väldigt positiv väldigt länge – men i framtiden finns stora utmaningar, inte minst i Uppsala, berättade JLL:s analyschef Fredrik Kolterjahn på Fastighetsmarknadsdagen i Uppsala.
Publicerad den 19 Maj 2016

2016 kommer med största sannolikhet att bli det 20:e året i rad med positiv handelstillväxt (under Q1 var tillväxten hela 5,9 procent).

Men framöver ser Fredrik Kolterjahn stora utmaningar:
- Även om tillväxten har varit positiv har lönsamheten minskat. Dessutom pressas handlarna; den förra regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för unga, vilket ledde till att bland andra utrikes födda och personer med låg utbildning kom in på arbetsmarknaden. Nu har den nuvarande regeringen höjt arbetsgivaravgifterna igen, vilket fördyrar för handlarna och ger dem mindre möjligheter att nyanställa. Dessutom minskar detta vinsten, vilket också minskar möjligheterna att nyanställa.

- Många handlare gör sina inköp i dollar och dollarkursen har inte varit gynnsam på sistone.

- Andra negativa faktorer är minskade rotavdrag och höjda skatter. Bolånetak och amorteringskrav påverkar också handeln direkt: När folk inte flyttar eller renoverar lika mycket som tidigare minskar behovet av att köpa nya soffa, ny tvättmaskin och så vidare.

- Svenskarnas rekordstora låneskuld är också en enorm risk – varje procentenhet höjd ränta innebär 27 miljarder kronor mindre utrymme för konsumtion.

I Uppsala planeras det en stor handelsutbyggnad de närmaste åren, vilket Fredrik Kolterjahn ser stora utmaningar i.

I dag finns 299 000 kvadratmeter och det planeras för ytterligare 110 000 kvadratmeter fram till 2020.

- Det innebär att Uppsala kommer att ha lika mycket handelsyta som Malmö år 2020, samtidigt som befolkningen är 35 procent mindre. Det är en utmaning. När Emporia i Malmö öppnade, samtidigt som flera andra köpcentrum slog upp portarna, påverkades lönsamheten stort, det tog flera år innan Malmö kom ikapp.

- På kort sikt finns det risk att handelskostymen blir för stor. På lång sikt kommer befolkningen att växa så att det kommer att ordna sig. Men på kort sikt blir det en utmaning, och det är viktigt att hålla koll på det.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY