Image

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala - 9 oktober 2019

Onsdag 9 oktober, 09.00 – 16.00 (registrering/frukostmingel från 08.15)

Ett heldagsseminarium om fastighetsmarknad, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala.


Program

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

8.15 Registrering och frukostmingel
Kom i tid, träffa branschkollegor och knyt nya kontakter innan själva seminariet börjar.

9.00 Välkommen!
 
Eddie Ekberg, chefredaktör, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News
Anna Bellman, moderator

9.10 Analys – den globala fastighetsmarknaden
Hur ser trenderna på den globala fastighetsmarknaden ut? Varifrån kommer pengarna och var satsas de?
Ingemar Rindstig, Nordenchef, EY Real Estate, och sidekick/expertkommentator för dagen.

9.25 Analys – makroekonomiska trender
Upptrappade handelskonflikter, osäkerheter kring Brexit och spontan-Tweets från världens mäktigaste man som leder till tvära kast på världsmarknaderna. Det finns en del orosmoln på den makroekonomiska himlen. Samtidigt är räntorna historiskt låga och många är tveksamma till om Riksbanken kommer att genomföra höjningarna de planerar. Swedbanks Cathrine Danin ger sin bild av det makroekonomiska läget just nu.
Cathrine Danin, makroekonom, Swedbank

9.55 Analys – den svenska fastighetsmarknaden
Stabilt för kontor, svajigt för handeln på grund av samma omstrukturering som ger ett uppsving för logistik, avsvalnad nyproduktionsmarknad för bostäder – samtidigt som det råder bostadsbrist i de allra flesta kommunerna i Sverige. Den svenska fastighetsmarknaden är mer mångfacetterad än på länge. Hur ser det ut framöver?
Mikael Söderlundh, analyschef och partner, Pangea Property Partners

10.25 Fika- och mingelpaus

11.00 Panel – läget på Uppsalamarknaden
   
Hur utvecklas den kommersiella fastighetsmarknaden i Uppsalaregionen? Hur ser trenderna ut, vad ligger fokus på och vilka är de största utmaningarna, i dag och de kommande åren?
Theresa Söderlund, ansvarig projektuthyrning, Castellum, Ulrika Klingberg Ekman, ansvarig lokaluthyrning, Mäklarhuset Kommersiella, Mårten Thorstensson, affärsområdeschef, Kontor och Fastighetsutveckling, Vasakronan

11.25 Uppsalas smartaste hus
 
Nya hyresrätter – och samtidigt ett forskningsprojekt! Botrygg byggstartade nyligen ett uppmärksammat projekt i Östra Sala backe, där man samarbetar med KTH Live-In Lab för att studera boendes levnadsvanor med syfte att minska energiförbrukningen.
Adam Cocozza, vd, Botrygg
Davide Rolando, KTH Live-In Lab

11.45 Uppsala planerar storförsäljningar av fastigheter
Uppsala växer och för att möta de investeringsbehov som väntar planerar kommunen att sälja fastigheter för över fem miljarder kronor. Den största fastigheten som ska säljas är Gottsunda centrum som ägs av Uppsala kommuns Fastighets AB, men även andra kommunala bolag kommer att sälja delar av sina bestånd. Vad händer just nu och framöver i processen?
Christian Blomberg, mark- och exploateringschef, Uppsala kommun

12.10 Lunch- och mingelpaus!

13.10 Korruption inom samhällsbyggnadssektorn
Samhällsbyggnad pekas ofta ut som den mest problematiska sektorn när det kommer till korruption – bland annat handlar det om svarta löner, mutor, bedrägerier, arbetsmiljöbrott, utpressning, osanna fakturor och olagligt boende. Ledarnas branschförening Byggcheferna har genomfört en stor undersökning kring problemet. Hur bra på att förebygga korruption och oegentligheter är företagen i sektorn i dag? Vilka krafter i en verksamhet driver risker för mutor och korruption? Leder det stora behovet av nya bostäder och byggprojekt till att det ses mellan fingrarna med en del av de brott som begås?
Kajsa Hessel, ordförande, Byggcheferna

13.35 Panel – bostadsmarknaden i Uppsala
  
Stort utbud av nyproducerade bostäder – samtidigt som det råder fortsatt bostadsbrist. Bostadsmarknaden befinner sig i ett väldigt speciellt läge. Ledande bostadsutvecklare och mäklare i Uppsala ger sin bild av marknaden i dag och i framtiden. 
Anette Frumerie, vd, Besqab, Erik Hävermark, affärsutvecklingschef, Veidekke Eiendom, Michael Melin, fastighetsmäklare och nyproduktionskoordinator, Widerlöv

14.00 De stora trenderna – hur påverkas stadsutvecklingen?
Det sägs att den tekniska utvecklingen aldrig kommer att vara så långsam som just nu. Globalisering, digitalisering och elektrifiering är megatrender som påverkar och utvecklar samhället och vårt sätt att leva. Hur ser trenderna ut? Vad har vi att vänta oss de närmaste åren? Och hur påverkar detta stadsutveckling och samhällsplanering?
Måns Norlin, expert på digitalisering och elektrifiering, chef för hållbar samhällsplanering i Uppsala kommun

14.35 Fika- och mingelpaus

15.05 Strukturomvandling i handeln – vad fyller vi med i morgon?
Klädkedjor bantas eller läggs ner, butiker blir showrooms, restauranger och upplevelser tar allt större plats, e-handeln tar marknadsandelar – och Amazon är på ingående. Handeln transformeras snabbt och ägare av retailfastigheter måste vara på tårna. Hur ser trenderna ut och vad kommer att hända framöver?
Anna K Johansson, senior projektledare, TAM Retail

15.30 - 16.00 Profilen: Ilija Batljan
Samhällsbyggnadsbolaget är ett av Nordens snabbast växande noterade fastighetsbolag. Möt mannen bakom bolaget – Ilija Batljan, flyktingen som blev S-politiker som blev fastighetsentreprenör och en av de största profilerna i branschen.
Ilija Batljan, vd, grundare och storägare, SBB
Fastighetsmarknadsdagen Uppsala 2019

Var: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala Torg 1

När: Onsdag 9 oktober 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).

Du anmäler dig till seminariet här, senast 4 oktober.

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala är ett seminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala som arrangeras av branschmagasinet Fastighetssverige och lokalnytt.se.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, transaktionsmarknad mm) i Uppsala som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Se filmen från 2018 års event här: