Image

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala - 31 januari 2024

Branschens mötesplats i Uppsala!

Onsdag 31 januari

Ett heldagsseminarium om fastighetsmarknad, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala.


Program Fastighetsmarknadsdagen Uppsala 2024


09.00 Välkommen!

Karin Klingenstierna, moderator

Ingemar Rindstig, expertkommentator

Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News

 

09.10 Pengarnas väg över fastighetsvärlden

När affärerna på fastighetsmarknaden blir allt färre – är det då guldläge för internationella investerare att slå till i Sverige? Hur rör sig kapitalet nu och hur ser det ut framöver? Varifrån kan vi komma att se de stora inflödena framöver?

Ingemar Rindstig, vd, Global Fastighetsanalys

 

09.30 Makroanalys: Har vi lämnat vinterns mörker bakom oss?

Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet.

Kan vi blåsa faran över – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör?

Johan Lundqvist, makroekonom, Länsförsäkringar Bank

 

09.55 Analys: Fastighetsmarknaden i dag

Hur ser fastighetsmarknaden för dagen ut? Vilka är trenderna? Vilka stora affärer kommer att kunna göras på en marknad där köpare och säljare under hela fjolåret haft stora problem att mötas? Här får ni en initierad inblick över vad vi kan vänta oss på transaktionsmarknaden under året.

Maryrose David, analyschef, Savills

 

10.20 Fikapaus

 

10.50 Investeringsmarknaden i Uppsala

Om den nationella transaktionsmarknaden på sistone mer eller mindre har stått still – hur ser de lokala aktörerna på investeringsläget i dag? Vilka behov finns och hur ska säljare och köpare mötas? Hör några av stadens fastighetsjättar som resonerar om Uppsalas fastighetsmarknad.

Thomas Perslund, vd, Uppsala kommun utvecklingsfastigheter

Jens Skoglund, chef Uppsala, Vasakronan

PG Sabel, vd, Stena Fastigheter Stockholm

Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Uppsala, Castellum

 

11.15 Tillsammans skapar vi den södra entrén till framtidens Uppsala

Sju kilometer söder om Uppsala sker just nu avstampet för ett av Sveriges största utvecklingsprojekt genom tiderna. SUSAB är ett nybildat utvecklingsbolag som ägs av Uppsala kommun. Tillsammans med framtida partners ska SUSAB utveckla en attraktiv stadsnod vid den nya stationen i södra Uppsala. 

Hör Tobias Fröberg, som leder arbetet med utvecklingsbolaget, om det senaste kring projektet och planerna framåt.

Tobias Fröberg, projektansvarig, SUSAB


11.40 Vd-intervjun: Tomas Hermansson

Han har en lång och gedigen erfarenhet som ledare i fastighetsbranschen och har varit vd för Bonnier Fastigheter, en av Uppsalas stora fastighetsägare, sedan 2007. Hur ser Tomas Hermansson på marknadsläget i allmänhet och i Uppsala i synnerhet?

Tomas Hermansson, vd, Bonnier Fastigheter 

 

12.05 Lunchpaus

 

13.05 Att få spaden i jorden när marken är frusen

Här presenteras några av Uppsalas konkreta tillväxtmöjligheter men också faktorer som är viktiga för hela processen att gå från obebyggt till bebyggt och senare inflytt i fastigheterna. Hur tänker du som part i dessa viktiga processer på bästa möjliga sätt? 

Göran Brocknäs, partner och vd, Idealstad

 

13.25 Så här ska AI revolutionera branschen

Den pågående och framtida AI-transformationen förändrar bygg- och fastighetsbranschen i grunden. Den påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Vilka utmaningar bör man se upp med som företag och vilka investeringar bör man göra för att framgångsrikt styra sitt

företag och affärer i den riktning som utvecklingen går mot?

Lisa Anger, CDO, Semrén & Månsson

 

13.50 Fikapaus

 

14.20 Så kan du öka attraktionsvärdet på dina fastigheter med neurodesign

Hur påverkar färgval och inredning hur vi agerar i olika rum? Den blåa färgen, till exempel, stimulerar kroppens ”bromspedal”, det parasympatiska nervsystemet. Det och mycket annat får ni möjlighet att lära er på denna inspirerande föreläsning av Camilla Synnergren, tidigare psykoterapeut och socionom som nu hjälper fastighetsförvaltare att öka attraktionsvärdet på sina fastigheter.

Camilla Synnergren, socionom och inredningsarkitekt, Well Arkitekter


14.45 Framtidsanalys: Tre trender att ha koll på

De senaste åren har varit betydligt tuffare på fastighetsmarknaden jämfört med guldåren 2010 – 2021. Detta beroende förstås på Coronapandemins efterdyningar, ränteläge, lågkonjunktur, energikris och global politisk oro.

Frågan är vad fastighetsbranschen kan förvänta sig av 2024 och åren härefter och hur aktörerna i branschen påverkas? Här tittar vi närmare på de tre segmenten; Work from home, bostadsbyggande och hyresindexering.

Peter Wiman, ansvarig, analys/fastighetsvärdering, EY Real Estate


15.10 Intervju: Bostadsbolagens nyckelroll i gängkriminalitetens Sverige

Evin Cetin är juristen och författaren som med ett brinnande engagemang vill bidra till en tryggare framtid för barn och ungdomar som riskerar att dras in i gängkriminalitet.

Hon menar att näringslivet i allmänhet och fastighetsbranschen/bostadsbolagen i synnerhet kan ta en nyckelroll för att vända utvecklingen.

Evin Cetin, advokat/författare/föreläsare


15.35 Branschmingel

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala 2024

Var: Elite Hotel Academia, Uppsala

När: Onsdag 31 januari 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).


Fastighetsmarknadsdagen Uppsala är ett seminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala som arrangeras av branschmagasinet Fastighetssverige, Nordic Property News och lokalnytt.se.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, transaktionsmarknad mm) i Uppsala som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:
Partners:

Se filmen från tidigare års event här: