Image
K2A bygger på Godisfabriken i Gävle.
K2A bygger på Godisfabriken i Gävle. Bild: K2A

K2A först ut på Godisfabriken i Gävle

Bygg/Arkitektur Nu börjar det äntligen hända saker på den gamla fabrikstomt där familjen Ahlgren startade sin verksamhet för drygt hundra år sedan. Fastighetsbolaget K2A blir först ut med ett kvarter Svanenmärkta hus i trä, där delar tillverkas vid företagets egen fabrik i Gävle.
Publicerad den 13 Mars 2020

I Godisfabriken byggs 750 hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus fram till år 2025. Sju byggherrar bidrar till projektet som har hållbarhet i absolut fokus. Flexibla lägenheter, moderna miljölösningar, utrymmen för gemenskap och gröna stråk är tydliga exempel på det. Godisfabriken får också butiker, restauranger, caféer, livsmedelsbutik, förskola och saluhall. Allt för att området ska bli en mötesplats för långt fler än de som bor här.

– Vi ser fram emot att vara den första byggherren som startar utvecklandet av den nya och hållbara stadsdelen Godisfabriken, säger Johan Knaust, vd på K2A.

– Vårt bolag delar områdets höga hållbarhetsambition och det ska bli roligt att bidra med Svanenmärkta hyresbostäder som är byggda i trä på plats i Gävle.

K2A:s kvarter blir varierat i sitt utseende då husen blandar fasadmaterial som trä, tegel och plåt i olika jordfärger. Ett av husen får en lokal på cirka 60 kvadratmeter - lämplig för en butik, café eller annan kommersiell verksamhet - i bottenvåningen. Detta för att bidra till en stadsdel som kan bli en mötesplats för långt fler än de boende.

Hyresgästerna i K2A:s hus får också tillgång till en för Gävle ny och spännande tjänst, elbilspoolen Bobil. I parkeringshuset på området finns bilar som de boende enkelt kan boka via en nedladdad app.

– Ända sedan vi startade bolaget har vi haft ett starkt hållbarhetsfokus. Elibilpoolen är en del av vårt aktiva arbete, likaså valet att bygga alla våra bostäder med trästommar. Ingen annan produktionsmetod kan mäta sig med industriell träbyggnad när det gäller miljö- och klimataspekter, säger Johan Knaust.

K2A kommer att ha inflyttning i sina lägenheter under första kvartalet 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige