Image
Översvämning i Ystad 2021.

Ny forskning: Byggprojekt kan öka risk för översvämning

Energi/miljö Grönområden och skogsområden är effektiva skydd mot översvämningar och att avverka skog i ett område kan leda till översvämningar i ett annat. Men kommuner väljer att avverka när det ska byggas nytt – trots ökade risker för höga vattenflöden.
– Ekosystemtjänsternas gränser matchar inte våra institutionella gränser, säger Åsa Gren vid Högskolan i Gävle.


Thomas Holm, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter tecknar sitt femte hyresavtal med Thansen

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter fortsätter expandera tillsammans med den danska kedjan Thansen, som är en ledande aktör inom däck, reservdelar och andra biltillbehör. Detta sedan Thansen tecknat sitt femte hyresavtal med Svenska Handelsfastigheter. Avtalet avser en ny butik om knappt 1 100 kvadratmeter vid Hemlingby köpcentrum i Gävle med planerad öppning i september.


Fastpartner får fullt hus vid Godisfabriken.

Fastpartner får fullt hus vid Godisfabriken

Uthyrning Fastpartner har hyrt ut ett kontor om cirka 650 kvadratmeter till Collen AB i fastigheten Brynäs 124:3 på Södra Skeppsbron 17 i Gävle. Fastigheten är i och med denna uthyrning fullt uthyrd.


Diös fastighet i Gävle där Max Matthiessen nu flyttar in.

Diös i Gävle hyr ut till Max Matthiessen

Uthyrning Nu är det klart att försäkringsmäklaren Max Matthiessen plats i ett modernt kontor i fastighetsägaren Diös nyproduktion på Gävle Brovägen. Parterna har tecknat ett grönt hyresavtal och inflyttning beräknas ske 1 augusti 2024.


Nordlo flyttar in hos Diös till sommaren.

Diös hyr ut till Nordlo

Uthyrning I sommar tar IT- och digitaliseringspartnern Nordlo plats i ett 880 kvadratmeter modernt kontor hos fastighetsägaren Diös på Gävle Brovägen. I samband med flytten samlokaliserar Nordlo två enheter och samlar med det hela verksamheten i Gävle under ett tak. Parterna har tecknat ett grönt hyresavtal och inflyttning beräknas ske 1 juni 2024.


Diös renodlar sig mot kommersiella fastigheter.

Diös säljer 22 bostadsfastigheter

Transaktioner Diös avyttrar 22 bostadsfastigheter i Östersund och Gävle med en uthyrningsbar yta om 26 000 kvadratmeter. Det underliggande fastighetsvärdet ligger i nivå med bokfört värde. Transaktionen sker i linje med bolagets portföljstrategi och affären går för 385 miljoner kronor.


Jakob Mörndal är vd för Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management.

M2 säljer i dubbla städer – lämnar Gävle helt

Transaktioner M2 Asset Managements fastighetsverksamhet M2 Gruppen avyttrar fastigheten Stenbock 10 i Växjö, där den största hyresgästen är Region Kronoberg. Det underliggande fastighetsvärdet för fastigheten uppgick till 197 miljoner kronor. Bolaget säljer även fastigheten Söder 9:8 i Gävle till Karlsarvet Invest AB som förvärvar fastigheten den 21 december. I och med frånträdet lämnar M2 Gävle.


Storsala förvärvar 168 bostäder i Gävle.

Storsala förvärvar 168 bostäder

Transaktioner Storsala utökar sitt fastighetsbestånd genom förvärv av ett centralt beläget bostadskomplex i Gävle. Fastigheterna har en uthyrningsbar area om 4 200 kvadratmeter och omfattar 168 bostäder. Förvärvet innebär att Storsala, vid sidan av projektutveckling, nu förvaltar över 260 bostäder.


Diös fastighet i Gävle får ny hyresgäst.

Diös hyr ut centralt i Gävle

Uthyrning Ett större och mer centralt beläget kontor som synliggör varumärket och skapar rätt förutsättningar för samverkan – det är målbilden när techbolaget Advania tar plats hos fastighetsägaren Diös på Norra Rådmansgatan i juli 2024. Parterna har tecknat ett grönt hyresavtal och kontoret utvecklas med hållbarhet som ledstjärna.


Arbetarbladet måste hitta nya lokaler.

Redaktion byter kommun för att få nya mediestödet – hittar inte lokaler

Uthyrning Det rör sig om det Bonnier News-ägda Arbetarbladet som idag har redaktionen delad på två orter. I september meddelade de att för att kunna ta del av det förändrade mediestödet efter årsskiftet skulle hela redaktionen flytta till Sandviken. För flytten krävs nya och större lokaler, vilket man inte ännu har kunnat lösa.


Jakob Mörndal är vd för Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management.

M2 säljer nästan hela beståndet i Gävle

Transaktioner Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management säljer samtliga fastigheter utom en i Gävle.


Hus 60 Gävle sjukhus Region Gävleborg.

NCC bygger ut Gävle sjukhus

Bygg/Arkitektur NCC inleder ett samarbete med Region Gävleborg som avser om- och tillbyggnation av Hus 60, entréhuset, på Gävle sjukhus. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 430 miljoner kronor.


Klimatanpassningsforskaren Erik Glaas menar att man i framtiden måste bygga hus för att de ska gå att flytta på när havsnivåerna stiger.

Klimatanpassningsforskaren: "Trots kommunallagens begränsningar lägger fastighetsägare stort ansvar på kommunen"

Energi/miljö Mora, Västerås och Gävle. Tre orter som drabbades hårt av sommarens översvämningar och kraftiga skyfall vid ovädret Hans. Idag ökar insikten om att extremt väder kommer bli allt vanligare och att åtgärder behöver tas. Hur ansvaret ser ut, var sårbarheterna är och hur man ska agera framåt, är något som klimatanpassningsforskaren Erik Glaas ägnat 15 års forskning på.


Diös får nya hyresgäster i Umeå och Gävle. Till vänster den aktuella fastigheten i Gävle och till höger fastigheten i Umeå.

Diös får nya hyresgäster i Umeå och Gävle

Uthyrning Diös har tecknat nya hyresavtal för sina centrala fastigheter i Umeå respektive Gävle.


Norra Centralgatan i centrala Gävle.

Diös hyr ut till statligt finskt bolag

Uthyrning I oktober välkomnar fastighetsägaren Diös VR Sverige till moderna kontorslokaler på Norra Centralgatan i centrala Gävle. Kontorets strategiska placering, endast ett stenkast från Centralstationen, möjliggör en smidig och effektiv drift för VR Sverige som under kommande tioårsperiod är upphandlade att trafikera Tåg i Bergslagen.


Centralpalatset i Gävle.

SBB säljer för 46 miljoner i Gävle

Transaktioner SBB har sålt två LSS-fastigheter i Gävle till kommunägda Gavlegårdarna. Nu pågår fler dialoger med andra svenska kommuner.


Området Magasinen i Gävle får ny hyresgäst.

Diös får ny hyresgäst i Gävle-Magasinen

Uthyrning I oktober tar BK Beräkningskonsulter plats i fastighetsägaren Diös lokaler på Norra Skeppsbron i området Magasinen. Inflyttning beräknas ske i början på oktober.


Skanskas kontor i Gävle.

Skanska förlänger hyresavtal med Diös

Uthyrning Samhälls- och projektutvecklaren Skanska uppgraderar sitt kontorskoncept i det växande området Magasinen i centrala Gävle. Kontorets strategiska läge på Hamntorget, i kombination med de satsningar som ska göras i området, ligger till grund för att bolaget väljer att stärka sin position på den befintliga adressen. I samband med kontorsuppgraderingen förlänger fastighetsägaren Diös och Skanska hyresavtalet.


Diös kontorsbyggnad i området Gävle Brovägen.

Diös fyller på med ny hyresgäst i Gävle Brovägen

Uthyrning Fastighetsägaren Diös har tidigare berättat att Kusbo Bygg & Entreprenad och el- och teknikföretaget Granitor blir hyresgäster i den nya, miljöcertifierade kontorsbyggnad som växer fram på Gävle Brovägen. Nu är det klart att även revision– och redovisningsbyrån Next Revision i Gävle AB tecknat ett grönt hyresavtal om 440 kvadratmeter modern kontorsyta i byggnaden. Inflyttning beräknas ske i augusti.


Orlando Villacrez, grundare och vd, Storsala.

Storsala förvärvar ytterligare i Gävle – satsar på nytt affärsområde

Transaktioner Storsala har ett tydligt fokus på lönsam tillväxt och på att bredda sitt erbjudande. Genom förvärv av två nyproducerade bostadsfastigheter kompletterar bolaget sitt befintliga bestånd i centrala Gävle. Värderingen av fastigheterna uppgår till 250 mkr. Köpet innebär att Storsala startar ett nytt affärsområde för utveckling och förvaltning av fastigheter.