Image
Kontorsmarknaden i Stockholm fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan. Det framgår av JLL:s Nordic City Report.
Kontorsmarknaden i Stockholm fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan. Det framgår av JLL:s Nordic City Report. Bild: JLL

JLL: Het kontorsmarknad i Stockholm

Stockholm Kontorsmarknaden i Stockholm fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan. Den totala vakansgraden är rekordlåga nio procent. Under första halvåret 2015 hamnade var tredje krona som investeras i den svenska kontorsmarknaden i huvudstaden. Det visar rapporten Nordic City Report, som görs av JLL.
Publicerad den 4 September 2015
Daniel Gorosch. Bild: JLL
Daniel Gorosch.

Höstens upplaga av JLL:s Nordic City Report visar att fastighetsmarknaden är fortsatt mycket stark i hela Norden. Låga räntor, en gynnsam kreditmarknad och ett starkt internationellt intresse för att etablera sig i Norden eldar på marknaden. Stockholm skiljer ut sig som den starkaste investerarmarknaden i hela Norden. Den totala vakansgraden, andelen ledig kontorsyta, är nu på rekordlåga nio procent. 20 miljarder kronor, motsvarande en tredjedel av den totala investeringsvolymen i Sverige, hamnar i Stockholm. Det låga utbudet i stadens mest centrala delar, CBD (Central Business District), gör att investerare söker sig utanför citykärnan och in på andra delmarknader. Det sätter press på avkastningskraven där.

Direktavkastningskraven justeras ned över hela marknaden i Stockholm utom i de mest centrala delarna (CBD) som är kvar på mycket låga 4,25 procent. Trots den starka efterfrågan är hyresnivåerna på Stockholms kontorsytor fortfarande på samma nivåer som tidigare i alla områden förutom Solna/Sundbyberg. Där visar Nordic City Report en tydlig ökning. Från årsskiftet har prime-hyran i Solna/Sundbyberg stigit från 2 200 kronor per kvadratmeter till 2 400 kronor per kvadratmeter. Ökningen är en effekt av flera stora företags inflyttning till nybyggda Arenastaden, som gjort området mer attraktivt.

- Stockholms fastighetsmarknad är urstark och visar inga tecken på avmattning. Utbudet av attraktiva kontorsytor är rekordlågt och sysselsättningen ökar. Det kommer sannolikt leda till både högre hyror och att skillnaden i prisnivå mellan olika objekt minskar, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

Relaterade artiklar

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är brittiska investerarens nordiska planer

Bolag ICG gick in i Finland i slutet av 2021 genom förvärvet av Thermo Fishers finska huvudkontor och FoU-anläggning från Niam. Chad Brown, vd på ICG, berättar för Fastighetssverige om förvärvet, ICG:s syn på de nordiska marknaderna och om deras tillväxtplaner i Norden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY