Image
Marie Linder, Reinhold Lennebo och Johan Lindholm.
Marie Linder, Reinhold Lennebo och Johan Lindholm.

"Jag är så besviken på Stefan Löfven"

Sverige Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Byggnads ger ris och ros till överenskommelsen mellan S, C, MP och L.
Publicerad den 14 Januari 2019

Fastighetsägarna:
Den sakpolitiska överenskommelsen innefattar flera reformer på det bostadspolitiska området bland annat införandet av fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder och reformer av det kollektiva hyresförhandlingssystemet genom införandet av ett oberoende skiljedomsinstitut och tydliga tidsgränser för de årliga hyresförhandlingarna.

– Det är bra att utgångspunkterna för en ny regering innehåller ambitioner för en bättre fungerande bostadsmarknad. I nuläget är det svårt att bedöma hur stora effekter dessa ambitioner verkligen får och hur regeringen kommer att lyckas genomföra dessa, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige och fortsätter.

– Det är bra att överenskommelsen innehåller några steg som av utkastet förefaller leda till en friare modell för hyressättning i just nyproduktionen, och det kommer att också krävas åtgärder i det befintliga hyressättningssystemet som möjliggör förhandlingar mellan likvärdiga parter, där Hyresgästföreningen inte kan hålla fast vid sitt veto och där det finns en fungerande från parterna fristående tvistelösning. Att överenskommelsen adresserat dessa frågeställningar känns rimligt.

Ambitioner om förändringar av bostadspolitiken är en god utgångspunkt men behöver också snabbt omsättas i konkreta regelförändringar för att ge effekt. Det är bra att uppgörelsen adresserar reavinstskatten, förenklingen avseende plan- och byggprocessen, riksintressen och inte minst förslagen avseende svarta hyreskontrakt.

– Jag hoppas att den tillträdande regeringen och dess stödpartier nu tar bostadsfrågorna på största allvar och verkligen genomför förändringar som möjliggör för en fungerande bostadsmarknad. Det vore ett misslyckande för alla de som idag behöver en bostad om regeringen missar den chans som nu finns att genomföra förändringar i regelverken som möjliggör för människor att förverkliga sina drömmar genom att de kan lösa sitt boende, säger Reinhold Lennebo.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder:
– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Förslagen struntar i unga som behöver en bostad, människor som separerar, folk som behöver flytta till ny ort för jobb och äldre som behöver flytta till modernare bostäder, säger Marie Linder förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Förslagen innehåller bland annat marknadshyror i nyproduktion, vilket innebär att fastighetsägarna ges makten att själva sätta hyrorna för nya hyresrätter. Även hyrorna för de existerande hyresrätterna ska ses över av en statlig kommission med syftet att ändra hur hyrorna sätts. Den ändring som görs för det ägda boendet, som utgör två tredjedelar av Sveriges bostadsmarknad, är att räntebeläggningen på uppskovsbeloppet avskaffas.

– Förslagen fördyrar för hyresrätten men gör inget för andra upplåtelseformer. De enda som kommer gynnas ekonomiskt är den lukrativa fastighetsbranschen och de som säljer sina bostadsrätter. Detta är ett svek mot framtidens hyresgäster och ett hot mot nuvarande, säger Marie Linder.

För byggmarknaden införs enklare regler för byggnation utanför detaljplanelagt område, nya regler om utökade möjligheter för privat initiativrätt med bibehållet kommunalt ansvar för översiktsplanering, planbeslut och bostadsförsörjning. Det ska även införas en bygglovsbefrielse för altaner i kombination med att mindre altaner får strida mot planbestämmelser.

– Inga förslag leder till ett ökat bostadsbyggande. Jag är så besviken på Stefan Löfven. Sverige behöver riktig bostadspolitik som ger alla ett tryggt hem inte högre hyror och fler altaner, avslutar Marie Linder.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm:
- Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel.

- Om uppgörelsen blir verklighet innebär det att Sverige får en politik som leder till försämrad arbetsrätt och ökade samhällsklyftor. Det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten.

- Byggnads kommer inte att sitta still i båten när politiker lägger sig i parternas ansvar och hotar arbetares rättigheter. Vi kommer att försvara våra medlemmars intressen med all vår kraft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

I spåkulan: Så blir transaktionsmarknaden 2025

Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige