Image

Ica och AP 1 bildar nytt miljardbolag

Transaktioner Ica Fastigheter och Första AP-fonden bildar Secore Fastigheter som initialt förvärvar 13 butiksfastigheter från Ica Fastigheter i Sverige för 1,1 miljarder kronor.
Publicerad den 26 November 2015
Annons
Image
Lena Boberg. Bild: Ica Fastigheter
Lena Boberg.

Syftet med bolaget är att förvärva och äga Icabutiker i strategiska lägen. Ica Fastigheter Sverige kommer även fortsättningsvis att förvalta de sålda butiksfastigheterna.

- Genom bildandet av Secore Fastigheter tillsammans med Första AP-fonden skapas förutsättningar för Ica att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital. Vi har väldigt bra erfarenheter av vårt samägande med Alecta i Ancore, och är mycket glada över att vi skapat ytterligare ett samarbete med en stark och långsiktig investerare, säger Lena Boberg, vd för Ica Fastigheter.

- Fastigheter är en viktig del av Första AP-fondens långsiktiga investeringar. Det är därför glädjande att vi nu samarbetar med Ica. Det ger oss möjlighet att investera i en portfölj bestående av handelsfastigheter som är uthyrda med långa avtal säger Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.

En totala ytan av bolagets portfölj är drygt 55 000 kvadratmeter. Bolaget finansieras till 60 procent genom extern finansiering.

Ica Fastigheters avyttring ger en reavinst om cirka 300 miljoner kronor, där hälften kommer att redovisas under fjärde kvartalet. Den andra halvan av reavinsten kommer att resultatföras successivt de kommande åren.

Ica Fastigheter har sedan tidigare det samägda bolaget Ancore Fastigheter tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta. Ancore Fastigheters strategi är att fortsätta att växa.

Catella Corporate Finance har varit rådgivare i transaktionen.


FAKTA/ Fastigheterna i nya Secore:

# Maxi ICA Stormarknad Hässleholm
# Maxi ICA Stormarknad Motala
# Maxi ICA Stormarknad Kristinehamn
# Maxi ICA Stormarknad Bromölla
# ICA Supermarket Simrishamn
# ICA Supermarket Perstorp
# ICA Supermarket Sölvesborg
# ICA Supermarket Eksjö
# ICA Supermarket Hedemora
# ICA Supermarket Alunda
# ICA Ettan i Västerås (ICA Supermarket)
# ICA Nära Katrineholm,
# ICA Supermarket Österbybruk

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige