Image

Hyresgästföreningen: Staten bör ta över delar av risken

Sverige Hyresgästföreningen menar att staten bör ta mer risk i bostadsbyggandet. – Det är snart 25 år sedan dåvarande regeringen skiftade finansieringsansvaret för bostadsbyggandet från staten till hushållen. Tyvärr är resultatet dåligt, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Publicerad den 1 Mars 2018
Martin Hofverberg. Bild: Hyresgästföreningen
Martin Hofverberg.

– Byggtakten i snitt sedan dess har varit knappa 24 000 bostäder per år och hushållens skuldsättning har ökat. För hushåll med bolån uppgick skulden i september förra året till 338 procent av årsinkomsten. Att det nu dessutom finns tecken på att byggandet viker vid första tecken på vakanser visar på ett systemfel, säger Martin Hofverberg.

Enligt Boverket borde byggandet ligga på cirka 80 000 bostäder per år för att klara befolkningsökningen.

– Boverket gör en behovsanalys. Men behov och efterfrågan är två olika saker. Idag ligger risken hos hushåll och företag. Då byggs det för att tillgodose en efterfrågan, inte för att möta ett behov, säger Martin Hofverberg.

Hyresgästföreningen menar att om staten tar över en del av risken, till exempel genom förmånliga topplån, kan marknadens aktörer förmås att bygga till lägre avkastningskrav.

– Det sänker den lägsta möjliga hyran, ökar antalet möjliga hyresgäster och minskar risken för vakanser. Då ökar också möjligheterna att fortsätta bygga när konjunkturen viker, vilket är det enda sättet att möta det behov som Boverket har prognostiserat, säger Martin Hofverberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige