Image

Humlegården slår nyuthyrningsrekord

UTHYRNING Det går bra för Humlegården. Förra året slog man uthyrningsrekord med 42 835 kvadratmeter.
Publicerad den 12 Februari 2008

Nyuthyrningen motsvarar cirka tio procent av Humlegårdens förvaltade lokaler i Stockholm med närförort och ungefär sju procent av all nyuthyrning i Stockholm. Vakansgraden i Humlegårdens fastigheter har därmed totalt sjunkit från cirka 10 till 7 procent. Andelen av vakansgraden i Stockholm sjönk till cirka 2,5 procent.

- Vår andel av nyuthyrningen i Stockholm var ungefär dubbelt så stor som vår marknadsandel. Ökningen i nyuthyrning för vår del förklaras bara delvis av konjunkturen. Vi är övertygade om att vår satsning på att erbjuda förädlade lokaler med hög kvalitet och en god kundservicenivå bidragit till det goda resultatet när det gäller nyuthyrning, kommenterar Humlegårdens verkställande direktör Per-Arne Rudbert.

Stora nyuthyrningar har främst skett på Blasieholmen (Blasieholmen 24 och 55 samt Käpplingeholmen 3) där totalt knappt 10 000 kvadratmeter fyllts med nya hyresgäster, bland annat Advokatfirman Cederquist och ABN Amro Bank, och i Solna Strand där 8 600 kvadratmeter hyrts ut i fastigheten Apelsinen 5, bland annat till vårdföretaget Carema.

- Både våra fastigheter på Blasieholmen och fastigheten i Solna Strand är typexempel på hur vi vill arbeta med förädling av fastigheter där vi skapar attraktiva och funktionella lokaler anpassade efter hyresgäster med höga krav på arbetsmiljö och funktion. Dessutom demonstrerar Blasieholmssatsningen att den tidigare gränsen vid Stallgatan för citybegreppet CBD nu suddats ut, fortsätter Per-Arne Rudbert.

En tydlig trend i marknaden är att alltfler hyresgäster företräds av så kallade Tenant Representatives (TR). Under 2006 nyuthyrde Humlegården cirka 5000 kvadratmeter eller 14 procent av nyuthyrningen via TR. 2007 var andelen 31 procent, eller totalt drygt 13 000 kvadratmeter.

- Trenden mot ökad andel uthyrning via TR är något vi välkomnar, säger Per-Arne Rudbert. Även om upphandlingarna många gånger blir tuffare så innebär det att vi får ytterligare en anledning att öka kraven på oss själva både när det gäller vad vi har att erbjuda och vilken servicenivå vi kan leverera även efter det att kontraktet är påskrivet.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige