Image
Hemsös vd Nils Styf.
Hemsös vd Nils Styf. Bild: Hemsö

Hemsö förvärvar minoritetsandel i Finlands Universitetsfastigheter Oy

Transaktioner Hemsö förvärvar 1,53 procent av aktierna i Finlands Universitetsfastigheter Oy och blir minoritetsägare. Investeringen uppgår till 15 miljoner euro motsvarande 389 euro per aktie.
Publicerad den 21 April 2022
Annons
Image

Finlands Universitetsfastigheter, (Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, SYK) ägs av den finska staten samt av nio universitet som även hyr lokalerna i de fastigheter som SYK äger och förvaltar. Hemsö har förhandlat med Vasa Universitet om förvärv av hela deras aktieinnehav, 1,53 procent, och blir därmed den första privata ägaren.
– SYK är ett fint bolag med en utmärkt campus-portfölj och en unik roll inom finsk universitetsutbildning- och forskning samt innovationsinfrastruktur. Vi är mycket glada att kunna bli delägare och bidra ytterligare till bolagets utveckling i en spännande fas framåt, säger Jarkko Leinonen, Finlandschef på Hemsö.

– Jag är mycket nöjd nu när den långsiktiga och strategidrivna processen är avslutad. Det är fint att vi har hittat en stabil och professionell köpare till SYK:s aktier. Med försäljningen främjas universitetets strategiska mål. Ett av dessa är ett pågående campusprojekt och köpeskillingen täcker en betydande del av budgeten på över 20 miljoner euro, säger rektor Jari Kuusisto, Vasa Universitet.

Fakta SYK
SYK äger 15 universitetscampus med ca 110 000 studenter bestående av 210 fastigheter i 11 städer runt om i Finland. Fastighetsportföljen uppgår till 1,3 miljoner kvadratmeter uthyrningsbar yta. De största hyresgästerna inkluderar Tammerfors universitet, Tammerfors tekniska universitet, Åbo universitet, Uleåborgs universitet och Jyväskylä universitet.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Årets hittills tuffaste börsmånad över – endast två bolag steg

Lista Nästan samtliga fastighetsbolags kurser lös rött under juni och för ett antal bolag föll kursen dramatiskt med över 40 procent. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterade på börsen under juni.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige