Image

Heimstaden i satsning i Norrköping

Bygg/Arkitektur Den gamla yllefabriken vid Gamlebro i centrala Norrköping ska bli en modern stadsdel. Heimstaden köper nu in sig i utvecklingsbolaget.
Publicerad den 18 December 2015
Framtidens Yllefabriken i Norrköping. Bild: Arkitektfirma Helen & Hard AS
Framtidens Yllefabriken i Norrköping.

Heimstaden köper 40 procent av Gamlebro AB av Ståhl Invest, som behåller tio procent. Resterande 50 procent ägs av kommunala Hyresbostäder i Norrköping AB.

Beståndet i Gamlebro AB (f.d. KN9) består av fastigheterna Yllefabriken och Vårdtornet 7, samt byggrätter i kv. Kroken 9 och Vårdtornet 14.

- Detta känns som ett naturligt steg för att vidareutveckla vårt samarbete med Heimstaden. Jag är glad över att Heimstaden vill satsa på Norrköping och våra unika möjligheter, säger Mikael Ståhl, ägare av Ståhl Invest (som tidigare ägde Henry Ståhl).

- Från vår sida välkomnar vi Heimstaden in i bolaget. Tillsammans blir vi nu tre ägare med muskler och långsiktighet som borgar för att detta blir precis så bra som det har förutsättningar för, säger Gunnar Boquist, vd på Hyresbostäder i Norrköping.

De första byggnaderna i Yllefabriken är från 1905 och de nyaste från 1940-talet. Fabriken har ett fantastiskt läge precis intill Strömmen, Industrilandskapet, universitet och centrala Norrköping. Visionen är att Yllefabriken ska erbjuda klimatsmart boende, kontor, botanisk trädgård, urbana odlingar och vara ett naturligt besöksmål för Norrköpingsbor såväl som långväga besökare.

- Heimstaden vill fortsätta satsa långsiktigt i Norrköping och vara en aktör som bidrar till en positiv framtida utveckling av stadens olika områden. Yllefabriken och de byggrätter som ingår i bolaget ger oss fantastiska möjligheter att göra det tillsammans med två andra starka lokala aktörer, säger Peter Karlström, projektutvecklare på Heimstaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige