– Domen lär sända en chockvåg genom Byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110 000 och 160 000 bostäder med enstegtätade fasader, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.
– Jag anser att det är en stor framgång för konsumenterna och villaägarna som tagit striden med Myresjöhus. Högsta domstolen ger genom domen en glasklar signal till byggbranschen att skärpa sig. Bygger man som Myresjöhus med en undermålig konstruktion, riskerar man också att få problem att skylla ifrån sig i domstolarna.
HD slår fast att väggkonstruktionen med enstegstätade fasader är en felaktig konstruktion på grund av problem med bland annat mögel och röta.
Nu återstår för Högsta domstolen att pröva frågorna om Myresjöhus skadeståndsskyldighet (om det rör sig om väsentligt fel som har sin grund i bolagets vårdslöshet) och frågan om Myresjöhus ansvar gentemot andrahandsköpare.
Tvisten är ännu inte avgjord, eftersom HD nu ska pröva om det var vårdslöst av Myresjöhus att använda denna konstruktion. Myresjöhus anser att så inte var fallet då riskerna med konstruktionen blev kända för bolaget och branschen först fyra år efter att det sista huset hade uppförts under 2003.
- Vi hoppas och tror att utfallet inte påverkar vårt varumärke åt det negativa hållet. Vi på Myresjöhus månar om våra kunder och känner oss helt trygga i löftet att de hus vi levererar håller hög kvalitet. Vi följer de senaste krav och tekniska rekommendationer som finns att tillgå för våra marknader, säger Joakim Henriksson, vd på Myresjöhus.
Att de enstegstätade fasaderna var en riskkonstruktion har branschen varit medveten om sedan 2007 då man slutade tillverka hus med denna metod.
– Enligt domen är det fel i entreprenaden, men för att entreprenören även ska ansvara för att åtgärda felet krävs både att felet är väsentligt och att det beror på vårdslöshet och till det har HD ännu inte tagit ställning. Det är därför för tidigt att veta vilka eventuella följder domen kommer att få för branschen, säger Magnus Kylhed, entreprenadjurist på Sveriges Byggindustrier.
Analytiker som nyhetsbyrån Direkt har talat med tror inte att domen kommer att ge stora konsekvenser för de noterade byggbolagen.
- Min tolkning är att det här är Myresjöhus-specifikt. Om jag har förstått det rätt har de vägrat köparna all ersättning under hela resans gång, till skillnad från de stora noterade bolagen. De väletablerade bolagen har erbjudit sina kunder lösningar i olika former, säger en bygganalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.